Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjanmaan piiri Etelä-Pohjanmaan yhdistys

Etelä-Pohjanmaa
Navigaatio päälle/pois

Viikon luontokuva ja retkivinkki

Sopivia retkikohteita Etelä-Pohjanmaalta etsivälle emme malta olla vinkkaamatta Lakeuden Elämysliikunta ry:n sivuja, jossa on listattuna merkityt/elämysreitit alueella.

Tälle paikalle keräämme lisäksi kuvia toiminta-alueemme luonto- ja retkeilykohteista. Kannustamme jäseniämme ja kaikkia eteläpohjalaisessa luonnossa liikkuvia tarjoamaan kuvia tälle palstalle, nelli.nenonen (at) outlook.com, kirsi.haapamatti (at) gmail.com.

Metsäleikit

Kesäkuu 2019

Retkivinkki juhannuksen lähestyessä! Valkolehdokit aloittelevat nyt kukintaansa, ja niiden komeita kukintoja voi löytää rehevilta niityiltä ja lehtomaisista metsistä. Yöllä valkolehdokki tuoksuu voimakkaasti yöperhosia ja luonnonystäviä houkutellen.

valkolehdokki
valkolehdokin kukinto, kuvaaja Hannu Tuomisto

Toukokuu 2019

Kevätsateet saavat korvasienetkin kasvamaan. Satoaika on huhtikuusta kesäkuulle. Korvasieniä löytää hiekkaisista havumetsistä, männiköistä, kuusikoista ja hakkuuaukeilta kohdista, joissa maanpinta on rikkoutunut, esimerkiksi polkujen reunoilta. Hyviä kuvia ja lisätietoa sienestä löytyy mm. osoitteesta http://www.luontoportti.com/suomi/fi/sienet/korvasieni. Keitettynä, oikein käsiteltynä korvasieni on herkullinen, mutta tuoreena hengenvaarallisen myrkyllinen. Kerää vain sieniä, jotka tunnistat varmasti.

 

Helmi-maaliskuu 2019

Nyt kannattaa lähteä pöllöretkelle, sillä lämpimänä alkanut kevätkausi on innostanut pöllöt huutelemaan. Eri pöllölajit ovat äänessä hieman eri aikaan, mutta illan hämärtyessä voi lähteä liikkeelle. Tyynet ja kirkkaat illat ovat parhaita. Pöllöjä kannattaa etsiä sellaisilta metsäseuduilta, joilla on myös avomaita. Muista lämmin vaatetus! Etelä-Pohjanmaalla on tällä viikolla kuultu mm. huuhkajien, helmipöllöjen ja viirupöllöjen (kuvassa) soidinta.

viirupöllö
viirupöllö, kuvaaja Hannu Tuomisto

Helmikuu
Seinäjoen ja Ilmajoen rajalla oleva Sahanneva on nyt kauneimmillaan. Suolle pääsee lumikenkäilemään tai hiihtelemään metsäsuksilla. Sahannevan tähtitornin vieressä on autolle muutama parkkipaikka, ja Sauralaksonmäen laavulla on mahdollista tehdä jopa nuotio. Hyvällä onnella voi nähdä riekon! Karttalinkki

Sahanneva