Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Karjalan piiri

Etelä-Karjala
Navigaatio päälle/pois

Luon­non­suo­je­lu­liit­to jakaa sata norp­pa­tur­val­lis­ta katiskaa Lappeenrannassa – paikalla myös Juha “Norppa” Taskinen ja Kari “Hissu” Hietalahti

Suomen luonnonsuojeluliitto järjestää Vaihda verkot katiskaan -tapahtuman Katariinantorilla Lappeenrannan linnoituksessa lauantaina 18. kesäkuuta 2021 klo 11–14. Jaossa on ilmaiseksi sata katiskaa. Tapahtumalla kannustetaan Saimaan alueen kalastajia norppaturvalliseen kalastukseen.

Norppaturvallisen Saimaa-katiskan saa, kun allekirjoittaa lupauksen pidättäytyä norpille vaarallisesta verkkokalastuksesta. Halutessaan tapahtumassa voi luovuttaa pois vanhoja kalaverkkoja. Katiskoja on yksi henkilöä kohti, ja ne on tarkoitettu norppa-alueilla kalastaville. 

Vinkkejä katiskakalastukseen antavat kalastaja, dokumentaristi Juha ”Norppa” Taskinen sekä näyttelijä, kalastaja Kari ”Hissu” Hietalahti. He myös esittelevät sekä ammattilais- että vapaa-ajankalastajien käyttöön soveltuvaa norppaturvallista rysää. Myös Ari Leskelä Luonnonvarakeskuksesta esittelee vapaa-ajankalastajien käyttöön soveltuvia norpille turvallisia rysiä. Lapsille on omaa norppaohjelmaa. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Katiskat varataan etukäteen. Näin katiskan voi hakea rauhassa ilman jonottamista. Katiska varataan ensisijaisesti varauslomakkeella, joka löytyy osoitteesta
https://q.surveypal.com/Saimaa-katiskan-varaukset-Lappeenranta-2022

Varauksen voi tehdä myös puhelimitse numerosta 040 194 1885. Puheluita otetaan vastaan maanantaista torstaihin klo 10–14, viestin voi laittaa myös muuna aikana. Viestissä tulee ilmoittaa varaajan nimi.

Löysänieluiset katiskat ja verkot edelleen norppien uhkana

Saimaannorpan keskeisillä elinalueilla on ympärivuotisesti kiellettyä kalastaa katiskalla, jonka nielu on leveydeltään tai levitettynä yli 15 senttimetriä. Silti norpille vaarallisia katiskoja löytyy Saimaalta edelleen. Löysänieluisen katiskan voi tehdä norppaturvalliseksi nieluun asennettavalla, harjateräksestä taivutetulla rajoittimella tai usealla nieluun poikittain asennettavalla nippusiteellä.

Verkkokalastusrajoitukset saimaannorppien keskeisillä elinalueilla ovat riittämättömät niin ajallisesti kuin alueellisesti. “Joka vuosi useita norppia kuolee verkkoihin. Menneenäkin talvena yksi nuori norppa on jo menehtynyt kalaverkkoon. Kuolleiden saimaannorppien määrän on arvioitu olevan todellisuudessa lähes kolme kertaa havaittua suurempi, sillä vain osa saimaannorpan kuolleisuudesta tulee tietoon”, Luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen toteaa.

Kotitarvekalastajalle norppaturvallisia kalastusmenetelmiä ovat tiukkanieluiset katiskat kuten Saimaa-katiska, sekä onget ja vieheet. Norppaturvallisen Saimaa-katiskan voi rakentaa itse. Kuvalliset ohjeet ja ohjevideo löytyvät Luonnonsuojeluliiton verkkosivuilta. Katiskojen rakentamista voi opetella myös Luonnonsuojeluliiton ohjatuissa talkoissa. Seuraavat yleisölle avoimet talkoot ovat Lappeenrannan pursiseuran tiloissa Wilmanrannassa keskiviikkona 22. kesäkuuta klo 17 alkaen.

Mennyt talvi oli saimaannorpan pesinnän kannalta hyvä, ja kevään pesälaskennoissa löydettiin 85 kuuttia. Vuoden kokonaissyntyvyydeksi Metsähallitus arvioi 92 kuuttia. Suur-Saimaalla arvioidaan syntyneen kaksi kuuttia, joista yksi havaittiin laskennoissa. Eteläinen Saimaa on aluetta, jonne norppa pyrkii levittäytymään, joten jokaisen kuutin säilyminen on arvokasta. Loppuvuodesta 2021 myös Pien-Saimaalla havaittiin norppa ensimmäistä kertaa kymmeniin vuosiin. Erittäin uhanalaisen saimaannorpan viimeisin kanta-arvio on 420–430 yksilöä.

Vaihda verkot katiskaan -tapahtuma ja katiskatalkoot ovat osa Yhteinen saimaannorppamme LIFE -hanketta, joka on saanut rahoitusta Euroopan unionin LIFE-ohjelmasta. Tapahtuman järjestelyissä on mukana myös Suomen luonnonsuojeluliiton Etelä-Savon piirin Norppaturvallinen rysä -hanke, jota rahoittaa Raija ja Ossi Tuuliaisen säätiö.

Tietoa norppaturvallisesta kalastuksesta: www.sll.fi/kalasta-oikein-norppavesilla

Tietoa Saimaa-katiskasta ja rakentamisohjeet: www.sll.fi/saimaa-katiska

Lisätiedot

Kaarina Tiainen, saimaannorppa-asiantuntija, Suomen luonnonsuojeluliitto ry
p. 050 530 3270, kaarina.tiainen(at)sll.fi

Hanne Kosonen, hankekoordinaattori, Suomen luonnonsuojeluliitto ry, Yhteinen saimaannorppamme LIFE -hanke
p. 040 194 1885, hanne.kosonen(at)sll.fi