Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Hämeen piiri

Etelä-Häme
Navigaatio päälle/pois

Podcast vesistöjen suojelusta

Miten vesiluontomme voi? Mitä voimme tehdä lähivesiemme hyväksi? Miksi meidän olisi tärkeää toimia viimeistään nyt? 

Vesimerkillistä on Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiirin kolmiosainen podcast, joka käsittelee veden mysteeriä, vesien suojelua ja Etelä-Hämeen vesiluontoa. Podcastissa tutustutaan alueen järvien, virtavesien ja pienvesien tilanteeseen ja pohditaan laajemminkin vesiensuojeluun liittyviä näkökulmia.

Podcastin vieraina kuullaan ihmisiä, joille vesiasiat ovat tärkeitä. He ovat veden kanssa tekemisissä työkseen tai vapaa-ajalla – todennäköisesti molempia. Heiltä kysymme ehdotuksia, miten meidän tulisi ratkaista jo syntyneitä ongelmia. Podcastissa pöyhitään aihetta pohjamutia myöten.

Vesi on elinehtomme. Puhtaat vesistöt ovat arvokkainta kansallisomaisuuttamme. Maailmassa ei ole monta maata, jossa vettä voi juoda suoraan purosta tai maan alta pulppuavasta lähteestä. Yleisesti hyväksytty ajatus on, että vesistöjä pitää suojalla ja niiden tärvelemisestä tulee rangaista. Silti pilaamme jatkuvasti vesiä, niin yksilöinä kuin yhteisöinä. Miten tilannetta voisi korjata? Vettä myös tuhlataan surutta, ikään kuin se olisi ehtymätön luonnonvara, mitä suolaton vesi ei suinkaan ole. 

Podcastissa etsitään ratkaisuja siihen, kuinka voimme yhdessä muuttaa ihmiskunnan kurssin, ainakin omien lähivesiemme osalta.

Ensimmäinen Vesimerkillistä ilmestyi 13.9.2021, toinen jakso julkaistaan 4.10. ja päätösosa 25.10. Jaksot jaetaan Anchorin kautta yleisimpiin podcast-palveluihin, kuten Spotifyhin ja Applen podcasteihin. 

Vesimerkillistä-podcastin Vesikoulua käydään syksyn ajan luonnonsuojelupiirin Instagramissa. Vesikoulun vesiaakkoset opastavat vesistösanastoon ja jaamme vinkkejä arkipäivän vesiensuojelutekoihin. Piirin Facebook-sivulla pääset sukeltamaan myös podcastin tekijöiden kera Etelä-Hämeen vesiluontoon.

Jaamme linkit jaksoihin luonnonsuojelupiirin somekanavissa, ja löydät kunkin jakson julkaisun jälkeen myös tältä sivulta. Olet tervetullut keskustelemaan vesiasioista piirin somekanavissa aihetunnisteella #vesimerkillistä, ja halutessasi voit vaikka postata kuvan mielivesistöstäsi tai merkillisestä tai esimerkillisestä asiasta, johon törmäsit veden äärellä. Ihmetellään yhdessä veden mysteeriä!

Podcastin on tuottanut Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiiri, joka on Freshabit-hankkeen kumppani. Podcastin ovat käsikirjoittaneet ja toteuttaneet Silja Kononen ja Johanna Viitanen. Tekstisitaatit lukee Petri Rinne, ja äänen säätämisestä vastaa audiotohtori Tomi Taskinen.

Hankelogot

Vesimerkillistä on saanut rahoitusta Euroopan unionin LIFE-ohjelmasta. Aineiston sisältö heijastelee sen tekijöiden ja haastateltavien näkemyksiä eikä Euroopan komissio tai CINEA ole vastuussa aineiston sisältämien tietojen käytöstä.