Ilvesten kaatoluvat järkyttivät

Maa- ja metsätalousministeriön perustelut 300 ilveksen tappamiselle ontuvat pahasti. Riistakeskus myönsi luvan tappaa 300 ilvestä, eli yli 12 prosenttia Suomen ilveskannasta. Suomen luonnonsuojeluliiton mielestä kaatolupien perustelut eivät kestä päivänvaloa.
Teksti Oona Lohilahti, Kuva Eemeli Peltonen / Vastavalo
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 4/2023
Maa- ja metsätalousministeriö perustelee tappokiintiötä muun muassa sillä, ettei suomalaisten sietokyky ilveksen suhteen tulisi vastaan. Lisäksi perinteiden ylläpitäminen ja ”paikallisyhteisön sitouttaminen ilveskannan suotuisan suojelun tason säilyttämiseen” olivat mukana perusteluissa.
Kyselytutkimusten mukaan suomalaiset eivät kuitenkaan pelkää tai vihaa ilvestä. Poronhoitoalueen eteläpuolella ilveksen aiheuttamat vahingot esimerkiksi kotieläimille ovat myös niin pienet, ettei silläkään tappokiintiötä voi perustella. Ilves on rauhoitettu ja EU:ssa tiukasti suojeltu laji, jota ei saa metsästää. Siksi metsästystä kutsutaan kannanhoidolliseksi ja myönnetyt luvat ovat poikkeuslupia.
Luonnonsuojeluliitto on kritisoinut ilveksen ylisuurta tappokiintiötä vuosi toisensa perään.
”Ilveskannan hoidosta päättäessä muiden kuin metsästäjätahojen toiveet sivuutetaan toistuvasti”, toteaa Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Tapani Veistola.
Luontomme ainoa kissaeläin metsästettiin lähes sukupuuttoon 1900-luvun alkupuolella, mutta nykyään ilves on elinvoimainen laji, jolla on tärkeä rooli Suomen luonnossa.
Ilveksen metsästyksessä on Veistolan mielestä täysin sivuutettu myös kauriskannan kasvu, mitä ilves luonnollisesti rajoittaa. Kauriskanta on tuplaantunut vuosikymmenessä muun muassa avohakkuumetsätalouden takia. Valkohäntäkauriit aiheuttavat tuhoa puutarhoissa ja ovat vaaraksi liikenteessä. Lisäksi ne ylläpitävät suurta puutiaskantaa. Valkohäntäkauris on vieraslaji, joten Veistola muistuttaa, että ilveskannan vähentäminen näin suurella prosentilla on myös maa- ja metsätalousministeriön vieraslajistrategian vastaista.
Suomen luonnonsuojeluliiton piirit ja yhdistykset valittivat paikallisiin hallinto-oikeuksiin omien alueidensa kaatoluvista. Luonnonsuojeluliitto keräsi lokakuussa lahjoituksia valitusten mahdollisiin oikeudenkäyntikuluihin. Lahjoituksia saatiin ennätysmäärä, yli 50 000 euroa.
Kiitos!
Luonnonsuojeluliiton keräys ilvekselle tuotti viikossa historialliset 52 000 euroa. Sen ansiosta Luonnonsuojeluliiton piirit ja yhdistykset pystyivät jättämään paikallisiin hallinto-oikeuksiin 168 valitusta ilveksen tappamiseen tarkoitetuista poikkeusluvista. Ne koskevat miltei kaikkia 300 ilvestä. Yhdessä päätöksessä voi olla lupia useamman ilveksen tappamiselle.

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija
”Luonnonsuojelija lähestyy lohduttomilta tuntuvia teemoja tavalla, joka motivoi toimimaan ja rohkaisee lannistamisen sijaan!” (lukijapalaute 2019)
Jaa sosiaalisessa mediassa
Sinua saattaisi kiinnostaa

Luonnonsuojeluliiton lausunto luonnoksesta suden metsästystä koskevaksi kiintiöksi metsästysvuonna 2023–2024
Luonnonsuojeluliitto ymmärtää luvat toistuvasti uhkaa tai vahinkoa aiheuttavien susien tai koirasusiristeymien poistamiseksi. Mutta jos kannanhoidollinen…
Lue lisää
Ilves tarvitsi asianajajan
”Metsästäjiä tarvitaan, mutta metsästäjän oikeuksien tai kulttuurin vuoksi ei voi kävellä lainsäädännön ylitse”,…
Lue lisää