Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Kirje maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­riöl­le lintuinfluenssan torjumisesta

Suomen luonnonsuojeluliitto kirjoitti maa- ja metsätalousministeriölle ja muistutti, että luonnonlintujen ampuminen on vastoin kansainvälisiä suosituksia lintuinfluenssan torjunnasta. Linnut ovat uhreja eivätkä ”syyllisiä”.

Naurulokkeja Helsingissä. Kuva: Xavier Locquet Vandenberghe / Luonnonsuojeluliitto

Maa- ja metsätalousministeriölle

Lintujen ampuminen ei ole oikea keino ehkäistä lintuinfluenssaa

Suomen riistakeskus myönsi maamme 448 turkistarhalle tälle viikolle luvan ampua yhteensä 9600 ns. rauhoittamatonta lintua. Peruste oli kansanterveys ja lintuinfluenssa. Elokuussa näitä ns. rauhoittamattomia lintuja saa toki ampua muutenkin, mutta samanlaisia ongelmia voi tulla eteen muiden lintujen osalla.

Lintuinfluenssan torjunnassa lintujen ampuminen on kuitenkin vastoin kansainvälisiä suosituksia.

Huomattakoon, että Riistakeskus antoi luvan myös vastoin Ruokaviraston lausuntoa:

”Ruokavirasto pitää tärkeänä, että luonnonvaraisten lintujen pääsy turkiseläintiloille estetään niin, etteivät linnut pääse aiheuttamaan lintuinfluenssan leviämisen riskiä turkiseläimiin. Ensisijaisesti tulee käyttää lintujen karkotukseen tarkoitettuja keinoja, kuten karkoitteita tai verkkoja, ja mahdollisesti ilmaan ampumista mieluummin kuin lintujen pyydystämistä ja tappamista. On huomioitava, että mahdollinen lintuinfluenssa voi siirtyä myös ihmisen välityksellä turkiseläimiin, joten tapettujen luonnonlintujen käsittely voi aiheuttaa lintuinfluenssan leviämisen riskin myös ihmisen välityksellä, jos ei suojavaatetuksesta ja puhdistuksesta huolehdita tarkasti. Lintuinfluenssaa on tänä vuonna todettu erityisesti naurulokeissa, joiden osalta ei pyydetä poikkeuslupaa.

Luonnonlintujen pyydystäminen ja tappaminen on viimesijainen keino pitopaikoissa. Osassa pitopaikoista lintujen pääsy on pystytty muutoin estämään, ja kaikkia pitopaikkoja koskeva poikkeuslupa kuulostaa Ruokaviraston arvion mukaan hieman ylimitoitetulta, ja voi herättää kysymyksen poikkeusluvan tarpeesta myös esimerkiksi siipikarjatiloilla ja rehusekoittamoilla.”

Muita vaihtoehtoja

Lintujen ampumiselle on myös oikeudellisesti muita vaihtoehtoja. Tehokkainta on estää lintujen pääsy turkistarhoille. Se estää myös lintujen sairastumisen lintuinfluenssaan sairastuneista eläimistä. – Tämä koskee myös muita eläinsuojia, rehutiloja yms.

Keinoja pitää turkiseläimet ja linnut erillään on monia. Hallirakennetta on pidetty ympäristönsuojelullisesti muutenkin turkistarhoille parhaana käyttökelpoisena tekniikkana. Turkistarhauksen ympäristöohjeessa (2018) on keinoja lisää:

Kannattaa muistaa, että lintuinfluenssa näyttää levinneen ihmisten pitämistä eläimistä luonnonlintuihin. Linnut ovat siksi uhreja eivätkä ”syyllisiä”.

Lintuinfluenssan aiheuttamat huolet ovat ymmärrettäviä. Helpointa ja tehokkainta on kuitenkin vaikuttaa ihmisten omaan toimintaan. Hyvä alku olisi lopettaa lintujen houkutteluruokinta metsästystä varten. Metsästäjäliitto on jo suositellut tätä jäsenilleen, mutta olemme esittäneet että MMM voisi kieltää sen.

Annan mielelläni lisätietoja

Yhteistyöterveisin

Tapani Veistola

toiminnanjohtaja

Lisätietoja

Toiminnanjohtaja Tapani Veistola

Jaa sosiaalisessa mediassa