Aalistunturin puolustajat torjuvat väärää tietoa
Metsähallitus käynnisti tammikuussa hakkuut kansallispuistoksi esitetyllä Aalistunturin alueella Länsi-Lapissa. Luonnonsuojeluliiton Lapin piiri ja Muonion ja Kolarin Luonto ry ovat tehneet hakkuista toimenpidekieltohakemukset. Niiden käsittelyt ovat yhä kesken. Siitä huolimatta Metsähallitus ryhtyi hakkuisiin.
Teksti Jukka-Pekka Ronkainen
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 1/2023
Aalistunturin tilanne on saanut runsaasti huomiota julkisuudessa, varsinkin Metsäliikkeen aktivistien keskeytettyä hakkuut protesteillaan. Valtakunnallisen median lisäksi Aalistunturista on uutisoinut esimerkiksi saksalainen Der Spiegel.
Muonion ja Kolarin Luonto ry:n tiedottaja Martti Asikainen ihmettelee, mihin Metsähallitus on hukannut pelisilmänsä. Kommunikointi Aalistunturin puolustajien kanssa on ollut niukkaa, ja hakkuita on puskettu eteenpäin kiistan kärjistymisestä huolimatta.
Samalla julkisuudessa on liikkunut Aalistunturista merkillisiä väittämiä. Niiden vastalääkkeeksi Muonion ja Kolarin Luonnon nimissä on valmisteltu tietopaketti, joka on lähetetty jokaiselle kansanedustajalle, 50 toimittajalle ja muille vaikuttajille.
Esimerkiksi Metsähallituksen ilmoitus hakkuiden 400 hehtaarin laajuudesta on harhaanjohtava.
“Metsähallituksen mukaan nyt tehtävistä hakkuista päätettiin jo ennen kansallispuistoaloitetta. Aloitteen jättämisen jälkeen uusia metsänkäyttöilmoituksia on kuitenkin tehty 740 hehtaarille”, Asikainen sanoo.
Motokuskit tulevat Rovaniemeltä ja Metsähallituksen pääkonttori on Vantaalla. Eivät paikalliset hyödy siitä mitään, jos tehdään hakkuuaukkoja.
Aalistunturin kansallispuistoa on myös kyseenalaistettu vetoamalla seudun toiseen kansallispuistohankkeeseen eli Miekojärveen, jota erityisesti Pellon kunnanjohto on pitänyt esillä. Virallista esitystä Miekojärven kansallispuistosta ei kuitenkaan ole tehty.
“Aalistunturin kansallispuistoaloite julkistettiin huhtikuussa 2021. Miekojärven hankkeesta uutisoitiin ensimmäisen kerran kahta kuukautta myöhemmin”.
Asikaisen mielestä valtiolla olisi nyt hyvä tilaisuus edistää luontotavoitteitaan.
”Tästä saisi helposti yhtenäisen suojelualueen. Pikkupirstaleilla ei luontokatoa pysäytetä, vaikka Metsähallitus hakkuiden yhteydessä arvokohteita säästäisikin”.
Hän muistuttaa, että Aalistunturin kansallispuisto olisi voitto luonnolle, mutta myös taloudellinen piristysruiske ikääntyvälle ja työttömyydestä kärsivälle seudulle.
”Motokuskit tulevat Rovaniemeltä ja Metsähallituksen pääkonttori on Vantaalla. Eivät paikalliset hyödy siitä mitään, jos tehdään hakkuuaukkoja.”
Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija
”Luonnonsuojelija lähestyy lohduttomilta tuntuvia teemoja tavalla, joka motivoi toimimaan ja rohkaisee lannistamisen sijaan!” (lukijapalaute 2019)
Jaa sosiaalisessa mediassa
Sinua saattaisi kiinnostaa
Entistä suurempi osa suomalaisista vähentäisi metsien hakkuita
Suomalaisista vain alle neljännes uskoo Orpon hallituksen turvaavan metsien hiilinielut niin, että Suomen ilmastotavoitteet saavutetaan. Tämä…
Lue lisääNykyinen lainsäädäntö ei turvaa metsiä ylisuurilta hakkuilta
Korkein hallinto-oikeus (KHO) on päättänyt vuosikirjaratkaisussaan, että Kemin biotuotetehtaan puuraaka-aineen hankinta ei ollut tehtaan…
Lue lisää