Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Luon­non­suo­je­li­joi­den kynästä pukinkonttiin

Luonnonsuojelija-lehti kokosi luonnonsuojelijoiden ja luonnonystävien teoksia joululahjavinkeiksi.

Teksti Jenni Hamara ja Liisa Hulkko
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 4/2022

Kaarina Davis: Linnunlaulua ja varoitushuutoja. Kaarina Davisin ei tarvitse matkata kotipihaansa kauemmas kohdatakseen luonnon tai saadakseen elämyksiä. Kirja on ensin rauhoittavaa hyvän mielen lukemista, mutta lopussa luonnonystävän sielua raastaa, kun avohakkuun vanha tuttu tarina osuu ystäväksi käyneen metsän kohdalle. Kirjailija saa kohdata rakenteet, jotka on tehty suopeiksi metsänhakkaajalle vaan ei luonnonsuojelijalle.

Antti Halkka: Hylkeet Suomen luonnossa. Otava. Kaikki Suomen ja Itämeren hylkeistä viiksikarvoista takaräpylöihin. Kirja ei rajoitu vain biologiseen ulottuvuuteen vaan taustoittaa nykytilannetta myös historian valossa. Hylkeillä on ollut merkittävä rooli ihmisen selviytymisessä jo kivikaudella. Vaan kuinka käy hylkeiden, kun ihminen muokkaa ilmastoa ja ympäristöä?

Jaana Kanninen ja Sanni Seppo: Huuto kaupunkiluonnon puolesta. Vastapaino. Teoksessa valaistaan kymmenen lähiluontokonfliktia pääkaupunkiseudulla. Huuto kaupunkiluonnon puolesta on tärkeä niin lähiluonnon puolustajille kuin maankäytöstä ja rakentamisesta päättäville poliitikoille ja viranhaltijoille. Miksi niin moni taho haluaa huolehtia lähiluonnon säilymisestä, mutta silti lähimetsä päädytään lanaamaan ja kalliot räjäyttämään? Lopusta löytyy lyhyt opas asukasaktiiveille, jotka aloittelevat lähiluontonsa puolustamista.

Juha Kauppinen: Monimuotoisuus – lyhyt oppimäärä. Siltala. Teos, jonka kaikkien suomalaisten soisi lukevan. Kirja avaa kansantajuisesti, miksi monimuotoisuuden varjeleminen on tärkeää ja kuinka luonto toimii. Kauppisen aiempia teoksia tiiviimpi ja helposti lähestyttävämpi esitys, jonka moni some-ajassa keskittymiskykynsä menettänytkin jaksaisi lukea. Toivottavasti tämä kirja löytää tiensä metsänomistajien yöpöydälle ja liitetään yläasteiden ja lukioiden opetusohjelmaan.

Katja Kiuru & Timo Helle: Viiankiaapa ikuisesti. Into. Upeasti kuvitettu kirja kertoo ainutlaatuisen Viiankiaavan kauneudesta, lajikirjosta ja merkityksestä. Samalla se on tekijöiden kannanotto kaivokseen, joka uhkaa soidensuojelualueeseen kuuluvaa poikkeuksellista suota. Kirjoittajat ovat puolustaneet Viiankiaapaa vuosikausia.

Heli Laaksonen: Luonnos. Otava. Sanamaijan suuntaa antava luonnonoppi, kuten kirjailija itse teostaan kuvailee. Kaunis kirja on yhtaikaa runoteos, tietokirja, kannanotto ja kirjailijan itsensä kuvittama taideteos. Siihen kannattaa lukijan tarttua avoimin mielin ja antaa tekstin soljua tajuntaan.

Jorma Luhta, Markus Varesvuo ja Pertti Koskimies: Tunturipöllö. Docendo. Haikean kaunis retki tunturipöllön maailmaan pohjoisen eri vuodenaikojen läpi. Jorma Luhdan ja Markus Varesvuon kuvat tuovat esiin pohjoisten lintujen arjen ja maagisen olemuksen. Tunturipöllön kohtaamisen ihme välittyy paperille painetun kuvan rajoitteista huolimatta. Pertti Koskimies taustoittaa tunturipöllön ja ihmisen karvasta historiaa. Ilmastokriisin eteneminen luo surumielisen vireen. Lukevatko lapset tätä kirjaa joskus muistona siitä, mitä joskus oli?

Mari Pihlajaniemi: Olipa kerran Pohjola. Tarina katoavista lajeista ja toivosta. Tammi. Kuudes sukupuuttoaalto etenee vauhdilla ja pohjoisten lajien kohdalla ilmaston kuumeneminen on usein viimeinen naula arkkuun. Kirjassa kerrotaan naalin tarinan kautta luontokadosta mutta myös onnistumisista luonnon auttamiseksi. Kesällä 2022 naali pesi onnistuneesti Suomessa ensimmäistä kertaa vuoden 1996 jälkeen.

Riitta Saarinen: Kurkikuiskaaja. Docendo. Kotitilallaan lintuja kuntouttanut Jouko Alhainen tunnetaan ainutlaatuisesta suhteestaan kurkiin, erityisesti lentokyvyttömään Kookkaan, josta on tullut perheenjäsen. Alhainen on vuosikymmenten työn myötä oppinut lukemaan kurkien sielunelämää ja kommunikoimaan niiden kanssa. Kurkikuiskaaja-kirjan luettuaan arvostaa lintujen älykkyyttä ja sopeutumiskykyä uusin silmin.

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija

”Luonnonsuojelija lähestyy lohduttomilta tuntuvia teemoja tavalla, joka motivoi toimimaan ja rohkaisee lannistamisen sijaan!” (lukijapalaute 2019)

Jaa sosiaalisessa mediassa