Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Talkooporukka nakutteli lintutornit kuntoon

Viime syksyn avajaisissa Inarissa lapset tiirailivat lintuja uusitusta tornista ja
nauttivat mehusta sekä pikkupurtavasta.

Teksti Hannu Toivonen, kuvat Kari Penttilä
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 2/2022

Inarin kuntaan oli rakennettu 1990-luvulla kaksi lintutornia. Toinen Mielikköjärven laidalle ja toinen Juurakkovuopajan torni koivikkoiselle niemelle Ivalojoen suulle.
Niistä pystyi seurailemaan kahlaajia ruovikossa, riekkoja saaressa ja kurkien sekä joutsenten laskeutumista järvelle.

Vuosien tuiskut ja tuiverrukset olivat kuitenkin tehneet tehtävänsä. Puurakenteiset tornit olivat päässeet rapistumaan ja askelmat saattoivat pettää lintuharrastajan saappaan alla.

Muutama vuosi sitten Inarin luonnonystävät ry:n aktiivi sai idean, että tornit pitäisi kunnostaa. Ajatus sai kannatusta. Vielä, kun rahoitus järjestyi, talkooporukka ryhtyi toimeen koronaepidemian varjossa kesällä 2020. Hankkeen rahoitti Leader Pohjoisin Lappi ry ja sitä hallinnoi Metsähallitus.

Ne olivat iloiset ja riehakkaat avajaiset

Aluksi viisi metriä pitkiä parruja kuljetettiin lautalla Inarijärven yli. Sitten pääosin yhdistyksen aktiiveista koostunut talkooryhmä kantoi lankut torneille, kaksi henkilöä edessä ja kaksi takana.

Yhdistyksen puheenjohtaja Ilkka Roininen kertoo, että remontointia johti kirvesmies, joka osasi asiansa.

”Me muut osasimme käyttää vasaraa ja poraa. Siinä työt pikku hiljaa valmistuivat”, Roininen muistelee.

Kesän aikana tornien lattiat uusittiin ja portaat sekä kaiteet kunnostettiin. Rakenteissa käytettiin siperianlehtikuusta, koska se on pitkäikäisempi kuin esimerkiksi mänty.
Lintutornien kunnostaminen sujui ilman ongelmia. Koronapandemia ja puutoimitusten myöhästyminen viivästyttivät tosin rakentamisen aloitusta, joten talvi tuli vastaan ennen kuin kaikki oli valmista.

Seuraavana kesänä talkooporukka uusi Juurakkovuopajalle johtavat pitkospuut ja teki tornien suojalaitoihin katseluaukot lapsille. Talkoolaiset rakensivat pitkospuiden varrelle myös levähdyspaikan, jossa pystyy hieman hengähtämään tai nappaamaan aapasuosta pari valokuvaa.

Syksyllä 2021 kaikki oli valmista ja ryhmä lapsia saapui testaamaan Mielikkojärven tornia. Ylätasanteen seiniin tehdyistä kurkistusaukoista näkyi kivasti ruovikkoon ja mehu sekä pikkupurtava maistui.

”Ne olivat iloiset ja riehakkaat avajaiset”, Roininen kertoo.

Roinisen mielestä lintutornit ovat tärkeitä. Ne lisäävät ihmisten lintutietämystä ja luonnon tuntemusta. Luonnossa liikkuminen laskee tunnetusti myös stressitasoa.
”Nyt ihmiset pääsevät tarkkailemaan lintuja kauniiseen paikkaan puiden latvojen yläpuolelle.”

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija

”Luonnonsuojelija lähestyy lohduttomilta tuntuvia teemoja tavalla, joka motivoi toimimaan ja rohkaisee lannistamisen sijaan!” (lukijapalaute 2019)

Jaa sosiaalisessa mediassa