Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Mie­le­no­soi­tuk­ses­sa herätellään päättäjiä

Kuvassa on ihmisiä osoittamassa mieltä luonnon puolesta.
Mielenosoituksilla haetaan huomiota ja kohdataan ihmisiä.

Työskentely luonnon puolesta antaa Inka Karvoselle mielenrauhaa. Hän tietää tehneensä parhaansa.

Teksti Hannu Toivonen, kuva Inka Karvonen
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 2/2022

”Olen suojellut luontoa perinteisissä talkoissa ja luontoa kartoittamalla. Näiden lisäksi olen vaikuttanut sosiaalisessa mediassa, ollut mukana järjestämässä mielenosoituksia, kirjoittanut kannanottoja ja mielipidekirjoituksia sekä vaikuttanut kaavoitukseen. Kuntavaalikampanjassani nostin esille luontoon liittyviä asioita.

Luontoa voi suojella siis monella tavalla.

Lähdin suojelutyöhön mukaan, koska ympäristön tila heikkenee ja ilmastonmuutos sekä luontokato uhkaavat. Minusta tuntui, että nyt täytyy toimia.

Myöhemmin olen huomannut, että yhdessä vaikuttamalla saa eniten aikaan. Se on myös palkitsevampaa kuin yksin tekeminen. Toimiminen antaa mielenrauhaa, koska tiedän, että olen tehnyt parhaani – sen minkä pystyn.

Yhdistyksen voimin olemme pystyneet vaikuttamaan Oulun kaupungin rakentamiseen ja kaavoitukseen. Arvokkaita metsiä ja luontokohteita on säästynyt.

Luonnonsuojelu on kuitenkin usein hyvin pitkäjänteistä työtä, jopa sukupolvelta toiselle. Esimerkiksi luonnonsuojelualueen perustaminen Oulun Sanginjoelle vaati melkein 20 vuoden työn. Itse olen iloinen, kun uusia ihmisiä saadaan toimintaan mukaan.

Ihmisten edessä puhuminen jännitti, mutta siitä tuli vaikuttava kokemus. Ylitin itseni.

Olin järjestämässä toissa vuonna Luonnon puolesta -mielenosoitusta. Ihmisten edessä puhuminen jännitti, mutta siitä tuli vaikuttava kokemus. Ylitin itseni.

Toisessa mielenosoituksessa keskustelin keskustan poliitikon kanssa, joka ei ollut kuullut lajien uhanalaisuutta kartoittavasta Punaisesta kirjasta. Tuntui tärkeältä, että pystyin avaamaan asioista päättävälle henkilölle uusia näkökulmia luonnosta.

Ympäristön suojelussa korostetaan usein yksilön valintoja. Mielestäni hedelmällisempää on tehdä asioita yhdessä ja miettiä, mitä yhteisöissä voisi muuttaa. Työpaikalle voi esimerkiksi yrittää saada kunnolliset pyöräparkit ja pesutilat sekä ruokalaan useammin kasvisruokaa. ”

Kuvassa on Inka Karvonen.
Kuva: Paula Pieniniemi.

Inka Karvonen
Luonnonsuojeluliiton Oulun yhdistyksen puheenjohtaja

Ryhdy aktivistiksi

  • Mielenosoituksiin voi osallistua vapaasti. Halutessasi voit kirjoittaa kantaaottavan viestin tussilla pahviin, mutta tärkeintä on saapua paikalle.
  • Vaikuta luonnon puolesta lähipiirissäsi tai sosiaalisessa mediassa.
  • Kirjoita ympäristöä uhkaavasta ongelmasta napakka teksti paikallislehteesi. Näin asia saa julkisuutta ja siihen voidaan mahdollisesti puuttua.
  • Ota yhteys paikalliseen poliitikkoon ja kerro huomiota kaipaavasta asiasta lähiluonnossa tai ympäristössäsi.
  • Ota yhteyttä Luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistykseen ja lähde mukaan toimintaan!
    www.sll.fi/vapaaehtoiseksi

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija

”Luonnonsuojelija lähestyy lohduttomilta tuntuvia teemoja tavalla, joka motivoi toimimaan ja rohkaisee lannistamisen sijaan!” (lukijapalaute 2019)

Jaa sosiaalisessa mediassa