Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Kainuuseen perustetaan yli 200 hehtaarin suojelualue – ”Fiilis oli uskomattoman hieno, kun suojelu lopulta toteutui”

Uusi suojelualue Kainuussa sijaitsee kahden vaaran alueella.

Uusi luonnonsuojelualue Kainuussa parantaa monien lajien, kuten kuukkelin, elinolosuhteita, kertoo Paltamon luonto ry:n puheenjohtaja Vesa Hyyryläinen. Paltamon luonto ehti taistella yli kymmenen vuotta alueen saamisesta suojeluun.

Teksti Hannu Toivonen kuvat Jukka Eskelinen
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 1/2022

Kainuuseen, Paltamon Kivesvaaralle perustetaan uusi 225 hehtaarin kokoinen luonnonsuojelualue. Uusi alue yhdistää jo aiemmin suojeltuja alueita suojelukokonaisuudeksi, jonka pinta-ala on noin 350 hehtaaria.

Kainuun ely-keskus ja alueen omistanut Forest Holding Finland ky sopivat luonnonsuojelualueen perustamisesta helmikuun alussa.

Paltamon luonto ry:n puheenjohtaja Vesa Hyyryläinen pitää suojelupäätöstä erittäin merkittävänä, koska Paltamon kunnan alueella sijaitsevista arvokkaista metsistä vain pieni osa on suojeltu. Alueelta on jo hakattu paljon vanhan metsän tyyppistä metsää.

”Tämä on ylivoimaisesti suurin alue, mikä on saatu suojeltua. Kahden vaaran alueella on hienoja erityyppisiä metsiä, joita voi kutsua jo metsämantereeksi”, Hyyryläinen sanoo.

Entistä laajempi suojelualue Kivesvaaralla parantaa monien lajien ja luontotyyppien elinolosuhteita.

Paltamon luonto on yrittänyt saada Kivesvaaralle suojelualuetta jo yli kymmenen vuoden ajan. Yhdistys on esittänyt suojelualueiden perustamista, kartoittanut aluetta ja tuottanut viranomaisille tietoa alueella elävistä erityisistä lajeista, kuten liito-oravasta ja jäkälistä.

Vuosien varrella metsiä on yritetty kaataa useampaan kertaan, mutta luonnonsuojelijat ovat pystyneet estämään hakkuut. Kerran hakkuut onnistuttiin estämään viemällä asia hallinto-oikeuteen.

”Fiilis oli uskomattoman hieno, kun suojelu lopulta toteutui. Matkan varrella on itketty ja naurettu. Sen tässä oppi, että pitää olla kärsivällinen ja jaksaa erilaisia vaiheita. Monta kertaa onnistuu, kun on sitkeä.”

Hyyryläinen jakaa suojeluvoitosta kiitosta Luonto-Liitolle, Greenpeacelle ja monille ihmisille, jotka ovat auttaneet yhdistystä vuosien varrella.

Suojelualueista muodostuu yhtenäinen kokonaisuus

Hän pitää Kivesvaaran ja Keräsenvaaran alueelle levittäytyvää suojelualuetta monipuolisena kokonaisuutena, joka on edustava esimerkki Kainuun vaaravyöhykkeen luonnosta.

Alueella on muun muassa vanhoja metsiä, lehtomaisia alueita ja lettosoita.

Suojelualueista muodostuu nyt yhtenäinen kokonaisuus, joka parantaa monien lajien ja luontotyyppien elinolosuhteita. Esimerkiksi Kainuussa voimakkaasti taantunut kuukkeli hyötyy uudesta satojen hehtaarien kokoisesta suojelualueesta.

”Tästä muodostuu pitkällä aikavälillä monien lajien säilymisen kannalta tärkeä alue.”

Hyyryläinen juhlisti suojeluvoittoa yhdessä vaimonsa, Paltamon luonto ry:n sihteerin ja aktiivin Heljä Pylvänäisen kanssa ostamalla pullon samppanjaa ja nikkaroimalla metsään pari uutta varpuspöllön pönttöä.

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija

”Luonnonsuojelija lähestyy lohduttomilta tuntuvia teemoja tavalla, joka motivoi toimimaan ja rohkaisee lannistamisen sijaan!” (lukijapalaute 2019)

Jaa sosiaalisessa mediassa