Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Voittoja luonnolle 2021

Kuva: Emmi Holopainen

Luonnonsuojelija-lehti kokosi vuoden 2021 huippuhetkiä.

Teksti Liisa Hulkko
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 4/2021

50 000
kertaa Irti turpeesta

Keräsimme Irti turpeesta -kansalais­aloitteeseen yli 50 000 nimeä. Lakialoite turpeen energiakäytön lopettamiseksi toimitettiin eduskuntaan 20.4.2021. Eduskunnassa aloitteen käsitteli eduskunnan talousvaliokunta. Turve pysyi otsikoissa koko vuoden.

Kuva: SLL

2000 etänorpparetkellä

Noin 2000 koululaista osallistui etäyhteydellä Suomen suurimmalle luokkaretkelle, jossa suunnattiin norpparisteilylle Saimaan Pihlajavedelle. Lisäksi tavoitimme kevään ja kesän norppa-aiheisissa tapahtumissa yhteensä noin 3400 henkilöä.

Kuva: Marjaana Kovanen

45
hehtaaria vieras­lajeja nurin

Suomen luonnon monimuotoisuutta turvattiin yli 70 talkoissa, joissa torjuttiin haitallista vieraslajia jättipalsamia yli 30 hehtaaria. Jättiputkea taas torjuttiin 15 hehtaaria 12 kunnassa Varsinais-Suomessa.

Kuva: SLL / Viekas LIFE

95 000
hehtaaria rauhoitetaan Venäjällä

Koskenalassa, Leningradin alueella saadaan pian rauhoitettua 95 000 hehtaaria suojelunarvoista metsää. Suomen luonnonsuojeluliitto, venäläiset ympäristöjärjestöt ja Botaninen instituutti ovat sopineet Metsä Groupin kanssa pysyvästä hakkuumoratoriosta eli vapaaehtoisesta suojelusta.

Kuva: Tuuli Hakulinen

150
puuta säästävää hellaa Madagaskarille

150 perhettä sai itselleen puuta ja puuhiiltä säästävän hellan. Vaikutukset metsiin ovat merkittävät, sillä hellan avulla energian kulutus puolittuu. Lisäksi taimitarhassamme tuotettiin 25 000 hedelmäpuun taimea sekä paikallisten, nopeasti kasvavien puulajien taimia kestävään polttopuutuotantoon.

Kuva: Titta Lassila

40
kilometrin melontareitti Hiitolanjoelle

Hiitolanjoen latvavesille on tehty kartoituksia ja laadittu yli 40 kilometrin erämelontareitistö, jonka avulla kehitetään alueen kestävää luontomatkailua. Lisäksi Laatokalta Saimaalle -hankkeessa on ennallistettu 34 hehtaaria soita Heinävedellä ja Miehikkälässä.

Kuva: Tuuli Hakulinen

22
muovintorjunta­talkoot

Yritysyhteistyökumppani Lidlin tuella järjestettiin valtakunnallinen talkootempaus
Muovintorjuntajoukot, jossa oli mukana 22 paikallisyhdistystä Helsingistä Ivaloon. Tapahtuma sai hyvin positiivista palautetta.

Kuva: Lidl

60
maassa EKOenergiaa

EKOenergian kansainvälistyminen jatkuu. EKOenergia-ympäristömerkkiä on käytetty nyt yli 60 maassa. EKOenergia palkittiin Euroopan parlamentin Euroopan kansalaisen palkinnolla työstä ilmastonmuutoksen ehkäisemisen parissa, työstä kohti kestävän kehityksen tavoitteita sekä uusiutuvien energiamuotojen tukemisesta.

Kuva: EKOenergia

65
soutajaa vapaan Kemijoen puolesta

Kemijoen viimeisten vapaiden virtojen puolesta soudettiin jo viidettä kertaa, sillä Kemijoki Oy ei ole haudannut Sieriniemeen suunniteltua voimalaitoshanketta. Sierilän vesivoimalahankkeen lupa vanheni 22. toukokuuta, mutta Kemijoki Oy haki luvalle jatkoaikaa. Luonnonsuojeluliitto vaatii, ettei sitä myönnetä.

Kuva: Virpi Sahi

1700
uutta jäsentä ja lahjoittajaa

Norppajengiin on liittynyt marraskuun alkuun mennessä jo 1400 uutta jäsentä ja yli 300 uutta kuukausilahjoittajaa. Luonnonsuojeluliitto ei ole mitään ilman jäseniään ja tukijoitaan. Tervetuloa Luonnonsuojeluliittoon! Yhdessä suojelemme suomalaisen luonnon.

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija

”Luonnonsuojelija lähestyy lohduttomilta tuntuvia teemoja tavalla, joka motivoi toimimaan ja rohkaisee lannistamisen sijaan!” (lukijapalaute 2019)

Jaa sosiaalisessa mediassa