Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Viisi vinkkiä ekologiseen pukeutumiseen

Hanna Linkolan suosikkimateriaali on kasariviskoosi, eli selluloosapohjainen, sileä ja hengittävä muuntokuitu. ”Hyvälaatuista viskoosia on vaikea löytää nykyään. Siksi etsin sitä kirppareilta ja modifioin vaatteen sopivaksi. 1980-luvulla valmistettiin laadukkainta viskoosia.”

 ”Tyytyväiselle ihmiselle ei voi myydä mitään turhaa”, sanoo Hanna Linkola.

Teksti ja kuva Jenni Hamara
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 4/2021

”Vaate on aina viesti sekä ulospäin maailmalle että sisäänpäin iholle ja keholle”, sanoo graafinen suunnittelija ja kulttuurintutkija Hanna Linkola.

Mallina ja muodin markkinoinnissa visualistina työskennellyt Linkola on pohtinut pukeutumista paljon: ”Kysymys ekologisesta muodista on kaikkea muuta kuin yksiselitteinen. Me pärjäämme kyllä aika pienellä määrällä vaatteita, mutta toisaalta kauniisti pukeutuminen tuo arkeen merkityksen tunnetta ja iloa.”

Linkola pitää Riisuttu malli -nimistä blogia, jonka nimi viittaa sekä Linkolan mallihistoriaan että muodin nykyisen toimintamallin muutokseen.

”Meidän on pakko tyytyä vähempään, jos haluamme, että luonnonvaroja riittää tulevillekin sukupolville”, hän sanoo.

1 Mieti tarkkaan, mitä tarvitset

Jos kaipaat uutta vaatetta, mieti hetki mitä oikeasti kaipaat. Joskus kannattaa vaatekaupan sijaan mennä elokuviin tai hierontaan. Löytyisikö kaapistasi yhdistelemällä jotain? Tee hankinnat ajoissa. Kiireessä tekee helposti hutiostoksia.

Vaatekauppaan voi myös mennä vain kokeilemaan vaatteita. Kaupassa vierailu ei velvoita ostamiseen. Jos olet epävarma ostoksestasi, varaa vaate ja käy kahvilla tai harkintakävelyllä. Muista, että vaatteita voi myös lainata ja vuokrata.

2 Osta kestävää ja monikäyttöistä

Hanki vain laadukkaista materiaaleista huolella valmistettuja vaatteita. Tämä säästää sekä luonnonvaroja että vaatekaappisi tilaa. Katso, että kankaan neulos tai kudos on tarpeeksi tiivis. Tarkista, että saumat, nappien kiinnitykset ja vetoketjut ovat kunnossa.

Muista ostoksilla vaatekaappisi sisältö ja katso, että ostoksesi sopii ainakin kahteen sinulla jo olevaan vaatteeseen. Näin vaatekaappisi kehittyy kokonaisuutena eikä tehty vaatehankinta jää irralliseksi ostokseksi.

3 Osta luonnonkuituja ja vältä sekoitemateriaaleja

Luonnonkuitujen suosiminen kannattaa myös siksi, että ne tuntuvat iholla parhaalta. Omat suosikkini ovat pellava ja merinovilla sekä muuntokuituihin kuuluva viskoosi.

Suosi luonnonkuituja. Sekoitemateriaalien kierrättäminen on käytännössä mahdotonta. Jos kuitulaatuja alkaa olla kolme tai enemmän, se ei ole mitenkään perusteltua. Tämä on hyvä nyrkkisääntö. Polyamidi villasukissa on ok ja lisää kestävyyttä, mutta hälytyskellojen pitäisi soida viimeistään silloin, jos villaa on alle 50 prosenttia kokonaiskuitumäärästä.

4 Hanki luotto-ompelija!

Satsaa vaatteen istuvuuteen ja kunnon kankaisiin. Arvosta kangasta, suhtaudu siihen kunnioituksella. Vanhoja vaatteita voi muokata sopiviksi ompelijan avulla. Näin perintövaatteesta voi saada toimivan. Vanhat vaatteet on usein tehty huikeista kankaista, jollaisia ei enää valmisteta.

Se, että ihmisestä otetaan mitat, on kehoa arvostava kokemus. Hyvin istuva vaate ei ole vain tyylikysymys vaan keholle hyvä viesti. Tyytyväiselle ihmiselle ei voi myydä mitään turhaa.

5 Opettele hyvät vaatehuoltotaidot

Pese vaatteet ajoissa, etteivät tahrat pinty. Hanki sappisaippua. Älä pese vaatteita liian kuumassa tai linkoa liikaa, etteivät ne kutistu. Ripusta ne huolella ja venyttele vaate muotoonsa ripustaessasi.

Älä pese turhaan. Villa ja muut eläinkuidut puhdistuvat tuulettamalla. Opettele korjaamaan vaatteesi. Vaatteet kannattaa paikata heti, etteivät pienet reiät ja saumojen repeämät suurene.

Bonusvinkki!

Hanki hyvät kengät. Sopivilla kengillä saat hyvän ryhdin ja kauniin kävelyn. Mikä tahansa vaate näyttää hyvältä, kun kannat sen oikein.

Lue lisää ekologisesta muodista

Hanna Linkolan blogista riisuttumalli.fi

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija

”Luonnonsuojelija lähestyy lohduttomilta tuntuvia teemoja tavalla, joka motivoi toimimaan ja rohkaisee lannistamisen sijaan!” (lukijapalaute 2019)

Jaa sosiaalisessa mediassa