Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Luonnon turvavyöt kuntoon

”Luonnonsuojelu on tämän maapallon turvavyö. Tai jos tarkempia ollaan, tämä pallo kestää kyllä ihan hyvin, mutta meille ihmisille voi käydä heikommin”, kirjoittaa Liisa Hulkko Luonnonsuojelija-lehden pääkirjoituksessa.

Teksti Liisa Hulkko, kuva Raisa Kyllikki Ranta
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 4/2020

Tällä hetkellä televisiossa pyörii mainoskampanja, jossa muistutetaan, miten autojen turvavyötä pidettiin aluksi kyseenalaisena ja jopa ihmisoikeuksia rajoittavana ratkaisuna.

Samalla tavalla on suhtauduttu miltei jokaiseen luonnonsuojelijoiden ehdottamaan ajatukseen. Kansallispuistojen, laivojen rikkidirektiivin tai aivan viimeistään ilmastotavoitteiden piti viedä talous perikatoon.

Luonnonsuojelu on tämän maapallon turvavyö. Tai jos tarkempia ollaan, tämä pallo kestää kyllä ihan hyvin, mutta meille ihmisille voi käydä heikommin. Suojelemalla luontoa suojelemme elämäämme tällä maapallolla. Joten pannaanpa pallon turvallisuus nyt kuntoon. Täältä pohjoisesta käsin on helpointa vaikuttaa omaan maahamme.

Meillä suomalaisilla on yksi selkeä teko, jonka toteuttamalla voimme näyttää, että välitämme ihmiskunnan tulevaisuudesta. Suomi on yksi maailman soisimmista maista. Meillä on myös kyseenalainen kunnia pitää maailman turpeenpolton kärkeä.

Turpeenpoltto saastuttaa kivihiiltäkin enemmän. Se on kuin paljon parjattu ruskohiili. Turpeen käyttö lämmityksessä tekee suomalaisista hitusen kivikautista sakkia.

Jos Suomi, vauras länsimaa, ei pääse irti turpeesta, emme voi vaatia kivihiilestä luopumista muiltakaan mailta. Irlannillahan on jo suunnitelma siitä, miten se luopuu sekä turpeen energiakäytöstä että kasvuturpeen käytöstä. Suomella on lopetuspäivä kivihiilelle – nyt tarvitsemme saman turpeelle.

On vanhanaikaista miettiä, miten turpeesta saisi jollain tapaa kestävän ja uusiutuvan, jos sen käyttäisi jollain muulla tapaa. Ei. Turve kuuluu suohon. Siellä se tekee ilmaiseksi sen, mikä on parempaa kuin mitkään innovaatiot: suot ovat Suomen suurin hiilivarasto. Meidän turvamme.

Luonnonsuojeluliitolla on käynnissä #irtiturpeesta-kansalaisaloite, josta voi lukea lisää sivulta 20. Lue tarkasti ja allekirjoita aloite, jos uskot että olemme oikealla asialla: irtiturpeesta.fi. Arvostamme jokaista allekirjoitusta.
Turvekampanjankin yhteydessä on kuultu sosiaalisen median kaikukopassa monistuvia huutoja: ”Epäisäinmaallista! Viette työpaikat ja elämisen mahdollisuudet!”

Sitä samaahan syytettiin kansallispuistojen kohdalla. Ja miten kävi? Niistä tuli Suomelle elintärkeä matkailuvaltti. Eikä se rikkidirektiivikään lopettanut laivaliikennettä, vaan itse asiassa hyödytti suomalaisia yrityksiä Helsingin ilmanlaadusta puhumattakaan. Muista tuoreista isänmaallisista teoista voit lukea tämän lehden sivuilta. Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille luonnonsuojelijoille!

Liisa Hulkko,  23.11.2020

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija

”Luonnonsuojelija lähestyy lohduttomilta tuntuvia teemoja tavalla, joka motivoi toimimaan ja rohkaisee lannistamisen sijaan!” (lukijapalaute 2019)

Jaa sosiaalisessa mediassa