Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Taimenille ja suolajeille hyviä uutisia

Kuva: Pekka Rajala

Luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piiri ja yhdistykset ovat saaneet torpattua useita turpeenkaivuhankkeita. Myös vesien­suojelu­työn tulokset alkavat näkyä.

Teksti Jenni Hamara, kuva Pekka Rajala
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 4/2020

Luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piirisihteeri Teemu Tuovinen vastaa puhelimeen Lauhavuoren kansallispuiston kupeesta.

”Olen täällä lohihommissa Isojoen latvalla lohiluoman varressa.”

Meneillään on kilometrin pituinen kunnostusprojekti, josta aiemmin on saatu valmiiksi 400 metriä. Loput on tarkoitus tehdä Freshabit-hankkeen rahoilla palkatun työntekijän avulla. Tuovinen kertoo, että parhaillaan työmies laittaa puusuisteita. Kun maa kuivahtaa, on kutusoran ja kivien vuoro.

”Olemme pitäneet vain yhdet talkoot tarkasti valikoidun opiskelijaryhmän kanssa tänä vuonna koronan takia. Nyt sataa tihuttaa. Lunta, vettä ja räntää on tullut taivaalta ja vesi on noussut puoli metriä parissa päivässä. Kaksi viikkoa sitten oli mahtava tehdä, kun oli eri ilmat”, Tuovinen kertoo.

Freshabit-hankkeessa tehdyt kalatiet ja kalaston elinympäristökunnostukset ovat tuoneet tulosta. Alkuperäinen Isojoen meritaimen nousee nyt kutemaan ylimmille latvapuroille saakka.

Aktiivinen vesiensuojelutyö, kalavesien kunnostustyöt sekä kahden merkittävän turpeenkaivuhankkeen kumoutuminen ovat turvanneet myös Närpiönjoen Lillån-sivujoen tilan ja tulevaisuuden.

”Tänä syksynä alueella on varmuudella tehty havaintoja meritaimenen kutemisesta”, Tuovinen iloitsee.

Suo pidättää tulvavesiä ja on uhanalaisten lajien koti

Pohjanmaan piiri ei ole keskittynyt vain lohihommiin. Vuoden 2020 aikana on pelastettu monta suota turpeenotolta.

Yksi niistä on Huhmarneva, jonka piiri osti yhdessä Luonnonperintösäätiön kanssa. Se on Kauhavalla sijaitseva 70 hehtaarin laajuinen ojittamaton aapakeidassuo, joka on kytkeytynyt muihin lähialueen ojittamattomiin soihin.
Huhmarneva-Ympyräisneva on Kauhavanjoen valuma-alueen viimeinen luonnontilainen suo, joten sen merkitys tulvavesien pidättäjänä on ensiarvoisen tärkeä. Suolla on pesinyt kalasääski jo kolmisenkymmentä vuotta. Alueella viihtyvät myös suopöllö, mehiläishaukka ja niittykirvinen. Suolla on vakituinen teeren soidin, ja parhaimmillaan suolla ruokailee useita kymmeniä teeriä.

Teemu Tuovinen pitää Huhmarnevan hankintaa vuoden 2020 kaikkein iloisimpana luonnonsuojeluvoittona, sillä mukana suokampanjassa oli niin paljon innostuneita ihmisiä muista yhdistyksistä ja ”hyvää pöhinää”.

“Tänä syksynä Närpiönjoen alueella on varmuudella tehty havaintoja meritaimenen kutemisesta.”

Teemu Tuovinen
,
Pohjanmaan piiri

Kuva: Timo Torpo

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija

”Luonnonsuojelija lähestyy lohduttomilta tuntuvia teemoja tavalla, joka motivoi toimimaan ja rohkaisee lannistamisen sijaan!” (lukijapalaute 2019)

Jaa sosiaalisessa mediassa