Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

5 luon­to­har­joi­tet­ta hyvinvointiin

Kuva: Lauri Heikkinen

Koronakriisistä johtuva pitkään jatkunut poikkeustila on pannut arkemme uusiksi. Monet kokevat elämänhallintaan liittyvien haasteiden lisänneen henkistä ja fyysistä väsymystä. Retkeily lähi­luonnossa on auttanut suomalaisia löytämään voimaa ja tasapainoa elämään rajoitteiden keskellä.

Teksti Miia Pietiläinen
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 4/2020

Luonnonsuojeluliitto kehitti LähiTapiolan kanssa Terveyttä ja hyvinvointia luonnosta -harjoitteita. Niiden avulla voit syventää yhteyttäsi luontoon ja samalla edistää mielen ja kehon hyvinvointia.

1 Kosketa puuta

Valitse itsellesi mieluinen puu ja tunnustele sen runkoa. Tähyile puun latvustoa ja arvioi sen ikää.

Taustaa: Rauhoittumalla suuren puun äärelle tunnereaktioidesi säätely paranee. Samalla aivosi pystyvät paremmin luovaan ja kokonaisvaltaiseen ajatteluun. Puun vuosikymmenien tai jopa vuosisatojen pituinen elämä kulkee erilaisessa rytmissä kuin oma elämäsi, mutta olemalla puun juurella voit rytmittää omaa ajankulkuasi verkkaisemmaksi.

2 Rytmity uudelleen

Etsi lähimetsästä itsellesi mieluinen paikka. Pysähdy siihen. Tunnustele oloasi ja katsele ympärillesi. Miltä yksinäisyys tuntuu? Miltä ajankulu tuntuu?

Taustaa: Luonnon läheisyys lievittää yksinäisyyden tunnetta, joka muuttuu vihreässä ympäristössä yhtenäisyyden kokemukseksi. Samalla omat rytmit ja aikataulut sulautuvat metsässä tikittäviin moniin rytmeihin.

3 Kiitos luonnolle

Listaa mielessäsi asioita, joista olet juuri nyt kiitollinen. Kiitä samalla jotakin läheistä ihmistä. Kävele samalla – ja olet kiitollisuuskävelyllä.

Taustaa: Luonnossa oleilu parantaa tutkitusti ihmisen vastustuskykyä ja lisää elimistön valkosoluja. Luonto siis pitää yllä hyvinvointiasi. Kiitollisuutta voi tuntea varsin pienistä asioista: jaksoin tänään lähteä kävelylle ja maltoin pysähtyä vetämään syvään henkeä.

4 Kasvun ihme

Kasvata siemenestä kasvi ja seuraa sen varttumista. Voit pitää päiväkirjaa tai kuvata kasvun vaiheita kännykälläsi.

Taustaa: On palkitsevaa seurata siemenen kasvua täysikasvuiseksi kasviksi. Voit antaa lapsille tai muille perheenjäsenille vastuuta taimen hoidosta. Lapset kokevat iloa, kun he pääsevät seuraamaan omien käsiensä työn tuloksia.

5 Luontoasetelma

Kerää kiviä, käpyjä, oksanpätkiä ja muita luonnon materiaaleja. Laita ne kotonasi esille kauniiseen astiaan. Voit kosketella niiden muotoja ja nuuhkia niiden tuoksuja, vaikka et pääsisikään itse juuri nyt ulos.

Taustaa: Luonnon pintojen koskettaminen on oiva keino siirtää ajatuksia pois mieltä kuormittavista asioista. Voit olla läsnä luonnosta löytämääsi materiaalia varten ja pyyhkiä muun mielestäsi. Voit kuvitella, mistä materiaali on peräisin ja miten se on muuttunut.

Luonto elvyttää

Jo viisi minuuttia luonnossa oleskelua kohentaa mielialaa.
Vartin luonnossa olemisen seurauksena verenpaine laskee, syke seestyy ja lihakset rentoutuvat.

Jos viettää vähintään 120 minuuttia viikossa luonnossa, hyvinvoinnin ja positiivisten terveysvaikutusten kokemus kohenee merkittävästi. Masentuneisuus ja ahdistuneisuus vähenevät.

Luonnossa liikkuminen parantaa keskittymiskykyä ja terävöittää muistia. Tutkimuksissa on myös havaittu luonnossaliikkujien tilanhahmotuskyvyn paranevan ja impulsiivisen päätöksenteon vähenevän.

Ihminen liikkuu luonnossa huomaamattaan rivakammin kuin sisätiloissa, mikä tekee hyvää yleiskunnolle.
Luonnossa oleskelu ehkäisee likinäköisyyden ja muiden silmäongelmien kehittymistä. Kaukaisuuteen katselu ja luonnonvalo toimivat vasta-aineena ruudun tuijottamiselle.

Jos ulos ei ole mahdollista lähteä, jo pelkkä luontokuvien katselu aktivoi parasympaattista hermostoa. Se rauhoittaa sykettä ja hengitystiheyttä sekä aktivoi ruuansulatuselimistön toimintaa.

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija

”Luonnonsuojelija lähestyy lohduttomilta tuntuvia teemoja tavalla, joka motivoi toimimaan ja rohkaisee lannistamisen sijaan!” (lukijapalaute 2019)

Jaa sosiaalisessa mediassa