Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Pelastetaan suot!

Koordinaattori Maija Suomela haluaa saada ihmiset liikkeelle soiden puolesta ja allekirjoittamaan Irti turpeesta -kansalaisaloitteen.

Teksti Elina Venesmäki, kuva Liisa Hulkko
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 3/2020

Irti turpeesta -kampanjan tavoitteena on lopettaa turpeen kaivaminen ja sen polttaminen energiaksi. Ja nopeasti! 

Näin autamme vesistöjä, joihin valuu turpeen kaivamisesta erityisesti orgaanista ainesta. Puolustamme suolla eläviä lajeja ja vähennämme ilmastopäästöjä. Noin 12 prosenttia Suomen kasvihuonepäästöistä tulee turpeen poltosta.

Suot ovat kauniita, mystisiä ja hyvin suomalaisia paloja luontoa. Niissä on erityislaatuinen tunnelma. Oma sukunimenikin liittyy soihin, niin kuin koko tämän maan nimi. Pienenä pidin soita vähän pelottavina, niin kuin varmaan useimmat. Nyt aikuistuttuani olen oppinut arvostamaan niiden elämää ja rauhallista tunnelmaa. 

Suot nähdään usein vain turpeen lähteenä. Sitä kaivetaan energiaksi tai kasvuturpeeksi. Suon arvon voisi nähdä monella muullakin tavalla. Suoluonto on mittaamattoman arvokas vesien puhdistajana, Suomen suurimpana hiilivarastona ja monimuotoisuuden aittana.

Vaikka ajattelisi puhtaasti taloudellisesti, soilla olisi muitakin mahdollisuuksia. Lakat ja karpalot ovat ehkä tuttuja, mutta myös esimerkiksi suopursu ja kihokki olisivat arvokkaita kerättäviä. Lääke- ja kosmetiikkateollisuus käyttävät niitä, ja ainakin vielä kysyntä on paljon suurempaa kuin tarjonta.

Keräämme nimiä kansalaisaloitteeseen, joka vaatii, että turpeen energiakäyttö lopetetaan vuoteen 2025 mennessä. Nimien keruu alkoi 20.8. ja 50 000 nimeä pitää saada kasaan puolen vuoden kuluessa, jotta aloite saadaan eduskunnan käsittelyyn ensi vuonna.

Oma tehtäväni on koordinoida kampanjaa ja saada ihmiset liikkeelle, sillä tätä työtä ei voi tehdä yksin. Tarvitsemme mukaan kaikki, jotka arvostavat suoluontoa.

Allekirjoita siis aloite ja pyydä ystäviäsi ja sukulaisiasikin allekirjoittamaan! Lisää toimintavinkkejä on osoitteessa irtiturpeesta.fi.

Maija Suomela
Kampanjakoordinaattori

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija

”Luonnonsuojelija lähestyy lohduttomilta tuntuvia teemoja tavalla, joka motivoi toimimaan ja rohkaisee lannistamisen sijaan!” (lukijapalaute 2019)

Jaa sosiaalisessa mediassa