Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Kan­sain­vä­li­ses­sä ilmastolakossa katseet on kohdistettu kehysriiheen

Vuosi sitten maaliskuussa 1,5 miljoonaa nuorta ympäri maailmaa osallistui kansainväliseen ilmastolakkoon ja vaati maidensa hallituksilta ripeitä toimia ilmastokriisin torjumiseksi. Nyt on aikuisten vuoro osoittaa, etteivät lapset ja nuoret ole yksin, ja että ilmastokriisin torjunta ja nuorten tulevaisuus ovat yhteisiä huolenaiheita. Aikuiset, teidät on kutsuttu mukaan vaatimaan Suomen hallitukselta ilmastotekoja huhtikuun kehysriihessä.

Ilmastolakko Helsingissä syyskuussa 2019. Kuva: Oona Lohilahti/Luonnonsuojeluliitto

Suomen luonnonsuojeluliitto osallistuu kansainväliseen ilmastolakkoon perjantaina 13. maaliskuuta. Liiton mielestä aikuisten on tuettava lapsia ja nuoria ja vaadittava parempaa ilmastopolitiikkaa.

Liitto vaatii Eduskuntatalon portailla etenkin turpeen energiakäytöstä luopumista. Turpeen kohtalonhetket ovat käsillä tänä vuonna ensin kehysriihessä huhtikuussa ja sitten elokuussa budjettiriihessä.

“Turpeen poltosta luopuminen on Sanna Marinin hallitukselle alhaalla roikkuva hedelmä, sillä se on kustannustehokas ilmastotoimi, joka veisi meitä lähemmäs 1,5 asteen mukaista polkua. Lähes 200 miljoonan euron suuruisen veroedun sijaan meidän tulisi tehdä yhdessä yhteiskunnallinen muutos ja auttaa turvetuottajia siirtymisessä kestävämpiin elinkeinoihin. Tarvitsemme käytännön ilmastotekoja, jotta voimme mennä pystypäin Glasgow’n kansainväliseen ilmastokokoukseen marraskuussa”, toteaa suojeluasiantuntija Hanna Aho.

Luonnonsuojeluliitto tukee nuorten vaatimusta, että Suomesta tulee maailman ensimmäinen fossiilisista polttoaineista vapaa hyvinvointivaltio. Rahat tähän ovat olemassa. Tällä hetkellä Suomi tukee ympäristöä kuormittavaa toimintaa noin 3,5 miljardilla eurolla vuodessa. Entä jos tämä raha käytettäisiin uusiutuvaan energiaan, oikeudenmukaiseen siirtymään ja puhtaaseen liikenteeseen?

Vaadimme nuorten kanssa myös sitä, että Suomi sitoutuu päivittämään ilmastolain niin, että siihen kirjattavat päästövähennys- ja hiilinielutavoitteet ovat linjassa 1,5 asteen kuumenemisrajan kanssa.

Ilmastolakkoja on ilmoitettu jo 16 paikkakunnalle. Vielä ehdit mukaan tai järjestämään oman lakon paikkakunnallasi. Katso tästä kartasta oman paikkakuntasi tilanne.

Helsingin ilmastolakko-tapahtuma Facebookissa.

Lisätietoja

Suojeluasiantuntija Hanna Aho

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lahjoita ilmastolle!

Vaadimme vahvaa ilmastolakia, hiilinielujen kasvattamista sekä haitallisten tukien lopettamista. Lahjoittamalla työmme tueksi olet mukana viemässä viestiä päättäjien suuntaan.

Lahjoita