Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Mystinen Ärjä vie matkalle

Ärjänsaaren rantatörmät. Kuva: Jukka Eskelinen.

Luonnonsuojeluliiton Kajaanin yhdistyksen puheenjohtaja Elsa Lankinen rakastui Oulujärven helmeen.

Teksti Elsa Lankinen, kuvat Jukka Eskelinen ja Jenni Tuikka
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 1/2020

Minulle veneettömänä metsien rakastajana Ärjänsaari oli pitkään lähes saavuttamaton mystisten tarinoiden paikka jossain kaukana Oulujärvellä. Vasta hakkuu-uhkan myötä Ärjä tuli mukaan arkipäiviini. Pitkään jatkuneen metsäkiistan jälkeen ympäristöministeriö osti Ärjänsaaren valtion luonnonsuojelualueeksi vuonna 2017.

Kun Ärjään kerran saapuu, on saareen vaikea olla rakastumatta. Niin kävi myös minulle. Ärjässä on kuin maailmojen rajalla. Yhtä aikaa läsnä on mennyt ja tuleva, luonnonvoimat, ihminen ja ei-inhimillinen. Oulujärven aallot jättävät jälkensä rantojen hiekkatörmiin. Tuulet nostattavat hiekkaa ja dyynimuodostelmia männikköön. Rannan aihkit, vuosisatojen ja luonnonvoimien muovaamat puuvanhukset, tervehtivät sisäsaaren metsätaloudelta elpyvää mäntykangasta. Sähkötön ja vedetön saari haastaa retkeilijän hidastamaan ja kunnioittamaan luontoa.

Ärjästä on tullut merkittävä osa maisemaani. Saari oli esikoiseni ensimmäinen telttaretkikohde alle vuoden ikäisenä. Olen mukana tekemässä Vaara-kollektiivin Ärjän taidefestivaalia, joka kokoaa esittävää taidetta ja ekologisia teemoja heinäkuiseen Ärjään. Suunnitteilla on myös lastenleiri tulevalle kesälle. Uskon, että saari ja sen historian kerrokset avaavat meille mahdollisuuksia kohtaamiseen ja kestävän tulevaisuuden näkyihin.

Maaliskuussa saari on hiljainen. Oulujärven ulappa tervehtii hiihtäjää vuoroin hohtavalla auringolla, vuoroin sokaisevalla lumipyryllä. Puut seisovat vakaina rantatörmillä. Ärjä on.

Elsa Lankinen

Luonnonsuojeluliiton
Kajaanin yhdistys, ympäristökasvattaja ja teatterintekijä

Elsa Lankinen. Kuva: Jenni Tuikka

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija

”Lempilehteni, joka pitää airot meressä, jalat polulla ja sydämen taivaalla!”

Jaa sosiaalisessa mediassa