Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Suojelutyö luo toivoa

Ilmastomarssilla 6.4.2019 Helsingissä vaadittiin ilmastotekoja seuraavalta hallitukselta. Kuva: Raisa Kyllikki Ranta

410 saimaannorppaa – välitavoite ylitetty

Saimaassa polskii yli 400 norppaa. Välitavoite on ylitetty, mutta työ on vasta alussa. Luonnonsuojeluliitto jatkaa norpan puolustamista. Yksi konkreettinen teko vuonna 2019 oli kestävää kalastusta edistävä Saimaa-katiskahanke. Katiskanrakennustalkoissa oli paljon väkeä ja talkoita pidettiin suunniteltua enemmän.

13 000 allekirjoitusta lintujen pesärauhan puolesta

Pesärauhaa-vetoomuksessa vaadittiin, että metsähakkuut kielletään lintujen tärkeimpään pesimisaikaan touko- ja kesäkuussa. Vetoomus keräsi yli 13 000 allekirjoitusta. Se luovutettiin syyskuussa ympäristöministeri Krista Mikkoselle, joka vastasi, että asia käsitellään luonnonsuojelulainsäädännön uudistamisen yhteydessä.

1,5 astetta ei salli hakkuiden lisäystä

Suomessa on ollut esillä väittämä, että metsähakkuiden lisääminen ei pienentäisi hiilinieluja. Luonnonsuojeluliitto on haastanut tätä käsitystä jo vuosia. Aiemmat tutkimustulokset ja Luken uudet luvut veivät väitteeltä pohjan. Luonnonsuojeluliitto paljasti myös Suomen käyvän salassa hiilinieluneuvotteluita EU:n komission kanssa.

20 000 puuta Madagaskarille

Metsäkato on vakava uhka maailman luonnolle ja ilmastolle. Luonnonsuojeluliiton hankkeessa Madagaskarilla istutetaan 20 000 puuta. Iso osa varoista saatiin Reaktorin ja Flow-festivaalien kanssa tehdystä yhteistyöstä, jossa pullopantin pystyi lahjoittamaan metsiensuojeluun Madagaskarilla.

100 000 maakotkan seuraajaa

Suomen luonnonsuojeluliiton pesäkamera maakotkan pesällä tavoitti yleisöä ja välitti tutkijoille uutta tietoa ilmojen kuninkaan elämästä. Kotkakameraa katsottiin yli sata tuhatta kertaa, ja katseluajat olivat keskimäärin kymmenisen minuuttia. Suomen lisäksi katsojia oli yli 27:ssä muussa maassa.

15 ely-keskusta ei lakkauteta

Vuosi 2019 jää historiaan aikana, jolloin Luonnonsuojeluliiton vastustama, ympäristöhallintoa uhannut maakuntauudistus pysähtyi. Ympäristötehtävien hoitaminen säilyy siis toistaiseksi valtion 15 ely-keskuksessa ja pääasiallisena lupaviranomaisena jatkaa aluehallintovirasto. Samalla on kuitenkin käynnistänyt ympäristöhallinnon kehitystyö.

50 000 kaivosaloitteen takana

Kaivoslain uudistamiseen tähtäävä kansalaisaloite Kaivoslaki Nyt keräsi yli 58 000 nimeä, ja siitä käytiin eduskunnan lähetekeskustelu lokakuussa. Seuraavaksi aloitetta käsitellään talousvaliokunnassa. Aloitetta piti esillä Luonnonsuojeluliiton osalta erityisesti Lapin piiri.

2150 uutta jäsentä Luonnonsuojeluliittoon

Marraskuun alkuun mennessä Luonnonsuojeluliittoon oli liittynyt 2150 uutta jäsentä. Tervetuloa norppajengiin! Yhteensä jäseniä on 29 929. Viime vuoteen verrattuna jäseniä on 1500 enemmän. Myös lahjoittajien ja yritysyhteistyökumppanien määrä lisääntyi.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Joululahja luonnolle!

Valitse itsellesi tärkeä kohde ja anna tänä jouluna lahja suomalaiselle luonnolle. Voit kertoa tulostettavalla diplomilla Luonnonsuojeluliitolle antamastasi tuesta!

Tee lahjoitus