Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Jarno Virtanen: ”En tarvitse lahjoja”

Jarno Virtanen nauttii Helsingin Keskuspuiston rauhasta. ”Tällaisia luonnontilaisia metsiä on liian vähän. Talousmetsä on enemmänkin puupuisto.”

Jarno Virtanen keräsi syntymäpäivänään lahjoituksia luonnolle. Keräyksistä on tullut tärkeä apu.

Teksti ja kuva Liisa Hulkko
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 4/2019

Aurinkoisena pakkaspäivänä Helsingin Keskuspuistossa on kuusen oksilla valkoista kuuraa kuin koristeena. Jarno Virtaselle, 40, alue on tuttu.

”Lenkkeilen täällä usein. Sitä pääsee nopeasti metsän fiilikseen, jos ei mene polkuja pitkin”, hän sanoo.

Virtanen uskoo, että Keskuspuiston tapaiset monimuotoiset metsät ovat asukkailleen tärkeitä. Tie lähimetsään on auki kaikille asemasta riippumatta.

Virtanen pyysi Facebookissa 40-vuotissyntymäpäivänsä kunniaksi ihmisiä tekemään lahjoituksia  luonnolle. Varoja kertyi 420 euroa.

”Tiesin, että lahjoitus tulee lähelle, kun kohdistan sen Luonnonsuojeluliitolle. Tuli lahjoittamiseen sellainen Avainlippu-fiilis mukaan”, hän kertoo.

Virtanen on yksi tuhansista suomalaisista, jotka ovat keränneet Facebookissa syntymäpäivänsä kunniaksi lahjoituksia Luonnonsuojeluliitolle. Keskimääräinen tuotto on 60–100 euroa. Yhdessä lahjoituksista syntyy merkittävä apu luonnon suojelemiseksi.

Virtanen arvelee, että ilmiön takana on se, että ihmisiä on alkanut ahdistaa uutisista arkeen läikkyvä maailman tila ja samaan aikaan ympärille kertyvä tavaramäärä. Keräyksen tekeminen on myös helppoa.

”Itse yritän enemmänkin päästä tavaroista eroon kierrätyksen kautta kuin haalia lisää. En tarvitse lahjoja”, Virtanen kertoo.

Joulun alla on hyvä muistaa, että ihmisistä voi osoittaa välittävänsä muutenkin kuin tavaroita ostamalla. Virtanen aikoo ostaa vähän, harkitusti ja vastuullisesti.

”Aineettomat lahjat ovat tosi hyvä idea. Se voi olla yhtä lailla lahjoitus hyväntekeväisyyteen tai lahjakortti hierontaan. Eipähän tarvitse jonottaa kauppojen jouluruuhkissa”, hän toteaa ja poimii roskan maasta roskakoriin. Pienetkin teot merkitsevät.

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija

”Lempilehteni, joka pitää airot meressä, jalat polulla ja sydämen taivaalla!”

Jaa sosiaalisessa mediassa

Anna joululahja luonnolle

Anna aineeton joululahja suomalaiselle luonnolle. Valitse sinulle sopiva kohde ja tapa osallistua!

Lahjoita