Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Punkaharjun Keronsärkkä on kaunis vaikkei koskematon

Punkaharjun Keronsärkkä. Kuva: Timo Seppäläinen.

”Punkaharjun Keronsärkällä sielu ja silmä lepäävät. Se on virkistysalue, jossa yhdistyvät seudun järvi- ja harjuluonnon piirteet: hiekkarantaa, rantakallioita, metsänpeittoa, harjurinteitä.” Näin kirjoittaa Markku Karvonen Evosta Lempipaikka-palstalla.

Toimitus Liisa Hulkko, kuvat Timo Seppäläinen
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 3/2019

Punkaharjun upea harju on yksi maailman vanhimpia luonnonsuojelualueita. Saan usein kuulla kotipitäjässäni matkailleiden ylistävän minulle tuttuja maisemia.

Kansallismaiseman lisäksi Punkaharjulta löytyy lukuisia luonnonkauniita kolkkia, joissa liikun sienestäen, marjastaen, kävellen, pyöräillen, potkuroiden, hiihtäen, soutaen… ja eksyillen.

Koska en halua kertoa mustatorvi- tai marjamaitteni koordinaatteja, esittelen kohteen, jossa sielu ja silmä lepäävät, mutta jonka luontoa moni paikkakuntalainenkaan ei kylliksi arvosta.

Lempipaikkani on Keronsärkkä, joka työntyy Saimaan Pihlajaveteen Punkaharjun Vaahersalon rantamilla. Keronsärkkä on virkistysalue, jossa yhdistyvät seudun järvi- ja harjuluonnon piirteet: hiekkarantaa, rantakallioita, metsänpeittoa, harjurinteitä.

Keronsärkän virkistyskäyttö on synnyttänyt viime vuosina paikallisia lehtiotsikoita. Vuokramökkiläiset eivät olisi halunneet luopua vuosikymmeniä nauttimastaan etuoikeudesta lomailla hienoissa maisemissa. Viime talvena viimeiset mökit kuitenkin hävitettiin polttamalla Keronsärkältä.

Käytän tällä palstalla tilaisuuden hyväkseni ja kutsun luonnonsuojelijoita lempipaikalleni. Parin kivenheiton päässä ihanalta hiekkarannalta olisi tarjolla elokuun liittokokouksen aikaan retki ja siivoustalkoot. Pitkäaikaisen loma-asumisen jäljet roskaavat vielä paikoin luontoa. Toivonkin näkeväni rinnallani vapaaehtoisväkeä nauttimassa sekä Keronsärkän maisemista että siivoamassa maaperää vapaaksi kulkea.


Tiina Strandén
Itä-Savon luonnonsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue verkkolehteä: sll.fi/luonnonsuojelija

”Lempilehteni, joka pitää airot meressä, jalat polulla ja sydämen taivaalla!”

Jaa sosiaalisessa mediassa