Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Pallomme puolesta

Tankki-hankkeen Julia Kerkelä Rovaniemeltä. Kuva: Outi Neuvonen.

Luonnonsuojeluliiton ajatushautomo Tankki kokosi yhteen nuoria aikuisia Helsingistä, Jyväskylästä ja Rovaniemeltä. Kolme heistä kertoo, mitä he oppivat syksyn aikana.

Teksti Laura Rantanen, kuvat Outi Neuvonen
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 4/2018

”Tykkään laittaa ruokaa tosi paljon, mutta minulla on elämässäni ihmisiä, jotka syövät lihaa vain, koska eivät jaksa tai osaa tehdä ruokaa. Muutos ympäristöystävällisempään elämään pitää tehdä ihmisille helpoksi”, sanoo Evi Rinkinen, helsinkiläinen vaatesuunnittelija.

”Nykyään on netissä myynnissä pirtelöitä, joista saa kaikki tarvittavat ravintoaineet. Kiireisenä ihmisenä ajatus kiinnostaa”, Matleena Käppi lisää ja varmistaa samalla, että hänen edessään oleva täytetty leipä on varmasti vegaaninen.

Helsinkiläinen Rinkinen, rovaniemeläinen Julia Kerkelä ja jyväskyläläinen Käppi tapaavat toisensa tänään ensimmäistä kertaa, vaikka he ovat olleet mukana saman ajatushautomon toiminnassa jo elokuusta asti. Yksi asia yhdistää heti: kaikki kolme ovat kasvissyöjiä.

”Jo lapsille opetetaan kouluissa, miten on ympäristöystävällistä valita lyhyt suihku pitkän sijaan. Tärkeämpää olisi opettaa, mitkä ovat kaikkein tehokkaimpia tapoja vaikuttaa ympäristön tilaan. Ruoka on esimerkki asiasta, jolla olisi oikeasti merkitystä”, Käppi sanoo.

Tankki-hankkeen Matleena Käppi. Kuva: Outi Neuvonen.
Kasvisruuan tulee olla aina lihaa houkuttelevampi valinta. Tankki-hankkeen Matleena Käppi Jyväskylän ruokaryhmästä. Kuva: Outi Neuvonen.

He ovat yhtä mieltä siitä, että jos ilmastopäästöihin halutaan vaikuttaa, täytyy löytyä tahtoa siirtyä kasvissyöntiin, joka on moninkertaisesti lihansyöntiä kestävämpi tapa tuottaa ravintoa. Lisäksi täytyy saada ruokahävikki kuriin.

”Vaikuttavinta muutos on virastojen kautta. Siihen mitä syömme voidaan vaikuttaa poliittisesti, kouluruokailussa, työpaikkaruokaloissa ja muissa isoissa laitoksissa. Ratkaisut ovat olemassa. Ongelma on muutoksen hitaus ja poliittisen tahdon puute”, Rinkinen pohtii.

Eettinen muoti

Elokuun lopussa käynnistynyt Luonnonsuojeluliiton ajatushautomo Tankki on keskittynyt miettimään ihmisten kulutustottumuksia ja niiden muuttamista kestävämpään suuntaan eri teemojen kautta. Teemat, joita ovat ruoka, matkailu ja pukeutuminen, on valittu sen mukaan, mitkä ovat merkittävimpiä ilmastopäästöjen aiheuttajia.

Marraskuussa julkaistiin sosiaalisessa mediassa teemaryhmien vaikuttamiskampanjat. Kolme kaupunkia, kolme teemaa. Eri kaupunkien nuoret aikuiset saivat hankkeen alussa esittää toiveen siitä, minkä teeman parissa mieluiten tekisivät töitä. Rinkinen on osallistunut hankkeeseen vaateryhmän jäsenenä, Kerkelä matkustusryhmässä ja Käppi ruokaryhmässä.

Tankki-hankkeen Evi Rinkinen Helsingistä vaateryhmästä. Kuva: Outi Neuvonen.
Pukeutuminen on ihmisoikeus. Onkin elintärkeää, että vaatebisnes ja muoti muuttuvat kestävämmäksi.” Tankki-hankkeen Evi Rinkinen Helsingistä vaateryhmästä. Kuva: Outi Neuvonen.

Yhteisiä kampanjoita on eri teemaryhmien eri kaupungissa asuvien ryhmäläisten kesken tehty esimerkiksi Whatsapp-ryhmän ja Skypen kautta. Helsinkiläiset ovat kokoontuneet kerran viikossa tapaamaan toisiaan kasvotusten. Vaateryhmän Rinkinen on ollut mukana näissä tapaamisissa.

Vaatemuotoilijana hän on kiinnostunut eettisestä muodista. Rinkinen on tutkinut ihmisten tunnesidettä muotiin. Kulutustottumukset ovat nykyään aika impulsiivisia.

”Yritämme Tankin kampanjassa painottaa ihmisen ja vaatteen välistä tunnesidettä. Kun ihminen välittää vaatteestaan, hän myös pitää siitä paremmin huolta ja kuluttaa harkitsevammin”, hän sanoo.

”Koko vaateala on ympäristön kannalta ongelmallinen ja mietin henkilökohtaisestikin, mikä roolini alalla tulee olemaan. Tankin tarjoamat ratkaisut ovat aika kuluttajapohjaisia. Itse olen kiinnostunut jatkossa miettimään koko alaa”, Rinkinen lisää.

Luonto ansaitsee arvostuksemme

Luonnonsuojeluliiton hallinnoiman hankkeen on rahoittanut Sitra ja yhteistyökumppani markkinoinnissa on suunnittelutoimisto Måndag. Hankkeen Helsinki-keskeisyys saa muiden kaupunkien osallistujilta kevyttä kritiikkiä. Koska järjestäjien toimistot ovat pääkaupungissa, paljon on tapahtunut siellä.

”Minäkin olisin halunnut ruokaryhmään, mutta Rovaniemellä ei saanut itse valita”, matkustamisen tulevaisuutta ajatushautomossa pohtinut Kerkelä sanoo. Hän kuuli Tankista ensimmäistä kertaa netistä ja päätti hakea mukaan, koska on jo pitkään ollut kiinnostunut yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta.

Rovaniemeläinen Kerkelä on alunperin kotoisin Kemijärveltä ja on saapunut tapaamiseen yöjunalla.

”Helsinki ei ole minun juttuni. Minulle on tärkeämpää olla luonnossa ja kotona. Meillä Rovaniemen tankkilaisilla oli matkustusryhmässä vähän eri näkemykset kuin helsinkiläisillä. Olisimme halunneet keskittyä omassa kampanjassamme luontomatkailuun ja retkeilyyn, mutta helsinkiläiset matkailuryhmän jäsenet halusivat keskittyä enemmän lentomatkustukseen.”

Tankki-hankkeen Julia Kerkelä Rovaniemen matkustusryhmästä. Kuva: Outi Neuvonen.
Luonnossa pitää matkailla niin, että se säilyy myös tuleville sukupolville.” Tankki-hankkeen Julia Kerkelä Rovaniemen matkustusryhmästä. Kuva: Outi Neuvonen.

Yhteisen kampanjan tekeminen kolmen eri kaupungin matkaryhmäläisten kanssa sujui kuitenkin hyvin. Tulokset näkyvät somessa.

”Yritämme vedota ihmisiin julkkisten kautta. Aina ei tarvitse lentää Balille.”

Kerkelä kertoo ajattelevansa, että suomalaisten olisi hyvä retkeillä mahdollisimman paljon suomalaisessa luonnossa, mutta se pitää osata tehdä vastuullisesti. Tällä hetkellä resurssit eivät ole riittävät kansallispuistojen ylläpitoon.

Kerkelä muistuttaa, että jos halutaan luontoon, pitää luontoa osata arvostaa: ”Meillä Lapissa toisaalta liian moni on tottunut ajattelemaan, ettei luontoa tarvitse suojella. Siinähän se on, vieressä.”

Ylös maakuopasta

Kaikki kolme kertovat oppineensa Tankin aikana uusia eväitä vaikuttavaan yhteiskunnalliseen kampanjointiin ja kampanjan rakentamiseen. On opittu, että visuaalisuudella on hyvin tehdyssä ja vaikuttavassa kampanjassa tärkeä rooli. On herätettävä ihmisten huomio jollain sopivan terävällä ulostulolla, mutta syyttelyä on pyrittävä välttämään, jos tahdotaan saada muutosta aikaan.

Vaikuttamistyöhön on yritetty löytää huumoria, vaikka ympäristön tila aiheena ahdistaa.

”On ollut kyllä ihanaa, kun on saanut fiilistellä samanhenkisten ihmisten kanssa ilmastonmuutosta”, vaateryhmän Rinkinen sanoo ja kaikki purskahtavat nauruun.

”Kuulostipa hyvältä. Fiilistellä ilmastonmuutosta.”

”Onhan se toisaalta vähän absurdia, että me innokkaat vapaaehtoiset näitä mietimme ja teemme kampanjoita, vaikka poliittisten päättäjien pitäisi toimia joka hetki ja alkaa tehdä ympäristövastuullista politiikkaa sen sijaan, että he keskittyvät vain talouskasvuun ja valtionvelkaan. Tietoa ei puutu”, ruokaryhmän Käppi sanoo.

Vaateryhmän Rinkinen sanoo olevansa itse välillä ympäristöasioissa tosikko, sillä asiat ovat vakavia, ja hän kertoo välillä jo miettineensä onko huumorin aika ohi.

”Toivon, että ei ole. Jos vaikuttaminen olisi vain sellaista, että nyrkillä naamaan, niin voitaisiin kaikki mennä maakuoppaan makaamaan ja luovuttaa”, Rinkinen sanoo.

Julia Kerkelä, Evi Rinkinen ja Matleena Käppi keskustelevat. Kuva: Outi Neuvonen.
Julia Kerkelä, Evi Rinkinen ja Matleena Käppi keskustelevat. Kuva: Outi Neuvonen.

Tiedostavuutta tekemiseen

Rinkinen, Kerkelä ja Käppi eivät ole ajatelleet luovuttaa. Käppi etenee parhaillaan määrätietoisesti poliittisella uralla ja on ehdolla kevään eduskuntavaaleissa Keski-Suomessa. Kerkelä haaveilee työskentelevänsä tulevaisuudessa ympäristöhallinnossa. Rinkinen taas haluaa vaikuttaa koko vaatealaan ja saada siitä kestävämmän.

Kaikkien kolmen mielestä nykyinen tapamme kuluttaa luonnonvaroja on tullut päätepisteeseensä.

”Ei ole mahdollista, että talous vain kasvaa ympäristön siitä rasittumatta. Joudumme nyt miettimään, miten turvaamme ihmisten hyvinvoinnin tulevaisuudessa niin, ettei se perustu jatkuvaan talouskasvuun”, Kerkelä sanoo.

”Ei ole mahdollista, että talous vain kasvaa ympäristön siitä rasittumatta. Joudumme nyt miettimään, miten turvaamme ihmisten hyvinvoinnin tulevaisuudessa niin, ettei se perustu jatkuvaan talouskasvuun”

Hänkin on Rovaniemellä mukana politiikassa, mutta ei vielä ehdolla eduskuntavaaleissa.

”Tarvitaan koko talousjärjestelmän muutos. Planeetalla on rajat, joten ainoa vaihtoehto on kohtuutalous, jossa talouskasvu ei ole edellytys ihmisten hyvinvoinnista huolehtimiselle. Hyvinvoinnin ei tarvitse perustua ylikulutukselle ja kahdeksan tunnin palkkatyölle”, Käppi jatkaa.

Rinkinen on vaatealan kestävyyttä pohtiessaan tullut siihen tulokseen, että nykyajan ihmiset ovat melko irtaantuneita todellisuudesta ja se näkyy tavassa kuluttaa. Liian harva miettii valintojaan ja tekemisiään kovinkaan tietoisesti.

”Jonkinlainen tietoisuus olisi hyvä palauttaa kaikkeen tekemiseen. Kaikella, mitä ihminen tekee, on vaikutusta. Sen ymmärtäminen on yksi koko Tankin toiminnan pääasioita”, Rinkinen sanoo.

”Pyrin omassa elämässäni olemaan läsnä materian kulutuksessa ja hankkimisessa sekä niiden käyttötottumuksissa. Esimerkkinä hankin hankin vaatteeni kirpputoreilta ja pyrin huoltamaan ja korjaamaan niitä tarpeen mukaan. Toki tämä on vaatealan ammattilaisena minulle oletusarvo.”

Tietolaatikko

Mikä TANKKI?

  • Nuorille tarkoitettu ajatushautomo Tankki nostaa esiin ajankohtaisia ympäristökysymyksiä ja kertoo, mitä niiden ratkaisemiseksi voi omassa arjessa tehdä. Tankki puhuu vaikeista asioista selkeästi ja rohkeasti ja innostaa mukaan uudenlaiseen luonnonsuojelutoimintaan. Se on yhteisö, oppimisympäristö ja yhteiskunnallinen vaikuttaja.
  • Tankki on Suomen luonnonsuojeluliiton hanke. Sen rahoittaa Sitra ja sen markkinoinnin kumppanina toimii suunnittelutoimisto Måndag.
  • Pilottina oli 12.–23.11.2018 kestävä somekampanja. Katso, mitä tankkilaiset saivat aikaan ja pysy kuulolla – Tankista kuullaan vielä!

Esimerkkejä

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity
Lue lehteä verkossa: sll.fi/luonnonsuojelija

”Lempilehteni, joka pitää airot meressä, jalat polulla ja sydämen taivaalla!”

Jaa sosiaalisessa mediassa