Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Safarilta luontokokoukseen

Kaisa Lappalainen

Luonnonsuojelijan Aktiivi-palstalla esitellään Luonnonsuojeluliiton hallituksen jäsen Kaisa Lappalainen, joka johtaa työkseen safarimatkoja Afrikassa.

Toimitus Marja Haatanen
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 4/2017

Miten olet päätynyt Luonnonsuojeluliiton aktiiviksi?

Osallistuin opiskeluaikoina Luonto-Liiton luontokerhonvetäjä-kurssille, ja sitä kautta minua pyydettiin Turun luonnonsuojeluyhdistyksen hallitukseen taloudenhoitajaksi. Sen jälkeen olen päätynyt talousvaliokunnan kautta liittohallitukseen.

Millaista on paikallistoiminta Turussa?

Turussa järjestämme eri aiheiden puitteissa tapahtumia kuten vieraslajitalkoita ja luontoretkiä. Kerran kuussa on vaihtuvateemainen jäsenilta, ja se on samalla myös hallituksen avoin kokous.

Olet myös Luonnonsuojeluliiton hallituksen jäsen. Millaista hallitustyöskentely on?

Hallitus linjaa liiton toiminnan strategian ja valvoo sen toteutumista. Kuukausittaiseen kokoukseen saamme toimiston henkilökunnan valmistelemat esitykset ja teemme päätökset niiden pohjalta. Hallituksen kautta pääsee halutessaan myös mukaan erilaisiin vaikuttajatyöryhmiin jos aikaa ja osaamista löytyy.

Miten luonnonsuojelu näkyy työssäsi?

Työkseni johdan safarimatkoja Afrikassa. Siellä suojelusta on helppo kertoa, kun sukupuuton partaalla olevat lajit ovat muutamien metrien etäisyydellä. Toisaalta on yksinkertaisempaa kertoa luonnonsuojelun tärkeydestä suomalaisten lajien kohdalla, kun vertailee paikallisten heimojen yhteiseloa leijonien ja muiden petojen kanssa ja suhteuttaa sitä esimerkiksi susipelkoon.

Mitä ekologisia matkailuvinkkejä antaisit reissaajille?

Matkustelu ei lähtökohtaisesti ole ekologista, vaikka välttäisi lentämistä ja toimisi ekologisten periaatteiden mukaisesti. Kannattaa muistaa, että kysyntä ohjaa tarjontaa. Eläintarhoissa vierailua kannattaa harkita.  Jos villieläintä saa koskea tai ottaa syliin, ollaan lähtökohtaisesti jo huolestuttavassa tilanteessa. Väärin toimivat eläintarhat saattavat lisätä paikallisten motivaatiota laittomalle villieläinkaupalle.

Millaisena näet luonnonsuojelun tulevaisuuden Suomessa?

Luonnonsuojelulla on hyvä tulevaisuus, kunhan uskomme muutoksen mahdollisuuteen. Monessa asiassa kyse on poliittisesta päätöksestä, johon voi vaikuttaa, jos sen eteen vain tehdään töitä. Luonto on tulevaisuudessa yhä enemmän esillä terveysvaikutusten ja matkailun edistäjänä. Ilman suojelua tulee myös taloudellista tappiota, minkä pitäisi viimeistään toimia herättäjänä suojelua vastustavien keskuudessa.

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity

”Lempilehteni, joka pitää airot meressä, jalat polulla ja sydämen taivaalla!”

Jaa sosiaalisessa mediassa