Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto
Navigaatio päälle/pois

Hiljaa virtaa Koitajoki

”Hiljaa soiden keskellä lipuvalla joella kaukana maanteistä voi olla uskomattoman hiljaista.” Näin kuvailee vesistölähettiläs ja hankekoordinaattori Helena Haakana lempipaikkaansa Koitajokea.

Toimitus Liisa Hulkko, kuva Alpo Hassinen. Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 2/2017

Koitajoki virtaa Pohjois-Karjalassa itärajan tuntumassa suurten suoalueiden ja metsien läpi. Hiljaa soiden keskellä lipuvalla joella, kaukana maanteistä, voi olla uskomattoman hiljaista. Alunperin pohjalaisena nautin maiseman avaruudesta ja siitä, että katse kantaa laajoilla soilla kauas.

Koitajoen yläjuoksuun tutustuin jo biologian opiskelijana retkeillessä. Alajuoksu taas on tullut tutuksi tutkimustöiden kautta. Maastotöissä liikuttiin joen hienoimmalla, Nuorajärven ja Tekojärven välisellä alueella, missä joki meanderoi ja leviää välillä Kesonsuon kiertäessään veden ja pienten saarten muodostamaksi mosaiikiksi.

Koitajoen varrella on suojeltuja soita mutta myös useita turpeenottoalueita Toivoisin, että turpeenotossa ja metsien kunnostusojituksissa otettaisiin tämä hieno luontohelmi huomioon.

Koitajoki laskee lopulta Ala-Koitajoen ja toisaalta Pamilon voimalaitoksen kautta Pielisjokeen ja Saimaan pohjoisosaan. Kymmenien vuosien jälkeen järvilohi on päässyt lisääntymään alkuperäisillä kutualueillaan. Se on hieno saavutus järvilohen suojelutyössä, vaikka vielä onkin paljon tehtävää.

Nykyisin työskentelen Luonnonsuojeluliitossa Freshabit-hankkeessa, ja Koitajoki on yksi hankkeen kahdeksasta kohdealueesta.

Helena Haakana

Vesistölähettiläs, Freshabit-hankekoordinaattori

Tutustu Koitajokeen, yhteen sadasta luontohelmestä: 100luontohelmea.fi/helmi/koitajoki

Luonnonsuojelija-lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu.
Tervetuloa norppajengiin! sll.fi/liity

”Lempilehteni, joka pitää airot meressä, jalat polulla ja sydämen taivaalla!”

Jaa sosiaalisessa mediassa