Sijainti: Pääsivu / Espoon keskuspuisto / Ulkoiluväylät

Ulkoiluväylät

Espoon keskuspuistoa ei pidä enempää pirstoa leveillä väylillä, jotka aukaisevat jopa kymmenien metrien aukileen metsään. Moni viihtyy paremmin perinteisillä metsäpoluilla. Myös luontopolkumainen, valaisematon reitti on hyvä vaihtoehto suurille väylille.

Ulkoilureitit_KARTTA600.png
Ulkoiluväylät Espoon keskuspuistossa. Kartta: Laura Ahopelto 2015

Asuinrakentamisen ohella ulkoilureittiverkoston laajentaminen aiheuttaa

copy_of__DSC5329.JPG
Kaksikaistainen ulkoiluväylä Espoon keskuspuistossa. Metsä on väistynyt väylän tieltä. Kuva: Laura Ahopelto
häiriötä Keskuspuiston metsäluonnolle. Kaksikaistaiset ja valaistut ulkoilureitit halkovat metsiä jopa kymmenien metrien leveydellä.

Espoon keskuspuiston pääulkoilureittiverkosto on jo riittävä. Kaupungin metsäisen pinta-alan pienentyessä jäljellä olevat metsäalueet tulee säilyttää mahdollisimman pirstomattomina. Leveä väylä vähentää suoraan metsäpinta-alaa ja tuo välillisesti mukanaan metsänhoitoautomaatin, jossa myös ympäröivän metsän laatua heikennetään väylän ylläpidon nimissä.

Ulkoiluvayla_MS600.jpg
Leveän ulkoiluväylän varrella kuusivaltaista metsää on harvennettu ja aluspuustoa raivattu. Espoon keskuspuisto, Latokaski 2016. Kuva: Mikko Saarinen

Leveät ulkoiluväylät ovat paahteisia ja tuulisia. Niillä edetään nopeasti pääsemättä kunnolla perille eli metsän sisään. Metsäluonnon tuntu voi jäädä kokematta. Monet organisoimattoman ulkoilun muodot kuten sienestys ja samoilu onnistuvat huonosti. Myös eräät urheilulajit kuten suunnistus hyötyvät siitä, ettei metsää pirstota. 

Lumeton aika lisääntyy ilmaston lämmetessä, mikä vähentää luisteluhiihtoa varten raivatun kaistan käyttöaikaa vuosi vuodelta.

Perinteiset metsäpolut on saatava uudelleen kunniaan. Hyvä vaihtoehto on myös noin metrin leveä, valaisematon reitti. Tällainen on toteutettu Espoon keskuspuiston itäosassa, Tikankierroksen luontopolulla.

KeskuspuistonLuontopolulla_VS600.jpg
Keltaisin merkein maastoon reititetty Keskuspuiston luontopolku (Tikankierros) nojautui aiemmin perinteisiin metsäpolkuihin. Kuva: Virpi Sahi

Luontopolku_KUVA_VS600.png
TIkankierroksen luontopolku on myöhemmin toteutettu kapeana, valaisemattomana reittinä. Kuva: Virpi Sahi

Lisätietoa:

Ota yhteyttä

Espoon ympäristö-
yhdistys ry

Villa Apteekki
Pappilantie 5, 02770 Espoo
www.sll.fi/espoo

Muut yhteystiedot ks.
hallitus