Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Riihimäen yhdistys

Riihimäki
Navigaatio päälle/pois

Luon­to­har­ras­ta­jien suosikkilistaa 3.2.2020, kiinnostavia uutuuksia ja unohdettuja teoksia

Luontoharrastajien suosikkilistaa 3.2.2020, kiinnostavia uutuuksia ja unohdettuja teoksia, koonnut Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistys

Kaunokirjallisia teoksia ja tietokirjoja, ajankohtaisista aiheista:

Metsä meidän jälkeemme ( Anssi Jokiranta,Pekka Juntti,Anna Ruohonen ja Jenni Räihä, 2020) Tarinoita suomalaisista metsistä, jotka on kadotettu tai ovat katoamassa. Mitä metsien hakkuista ajattelevat esimerkiksi ex-suunnistaja Minna Kauppi, tutkija Sampo Soimakallio entä lisääntyvätkö punkit?

Monimuotoisuus (Juha Kauppinen, 2019) Luonnon monimuotoisuus hupenee. Mitä tämä oikeastaan tarkoittaa? Kuinka ilmiö näkyy Suomessa? Palkittu hämeenlinnalainen tutkiva toimittaja Juha Kauppinen lopetti toimittajan työnsä puoleksitoista vuodeksi selvittääkseen, mistä luonnon monimuotoisuuden katoamisessa on kysymys. Syntyi reportaasikirja matkasta Suomeen, suomalaisten lajien katoamispaikoille. Kirja voitti vuoden 2019 Kanava-palkinnon.

Metsän parantava voima (Florence Williams, 2017 ) Kattava kirja kansainvälisin esimerkein metsäterapiasta ja tutkimuksista, mukana myös suomalaisten tutkijoiden kuten professori Liisa Tyrväisten ja riihimäkeläislähtöisen professori Kalevi Korpelan tutkimuksia (mm. Ikaalisten kylpylän Voimapolusta).

Vesistöopas, (Helena Haakana, Suomen luonnonsuojeluliitto, 2017) Onko vesikasvillisuus lisääntynyt mökkijärvessä? Miksi metsäpuron pohjakivikko on mudan peitossa? Miksi järven vesi samenee keskikesällä? Kirjan voi lukea ilmaiseksi nettilinkistä: https://www.sll.fi/app/uploads/2019/10/vesisto_opas_netti_2018_pa%CC%88ivitetty.pdf

Hyvän sään aikana, (Työryhmä ja Hanna Nikkanen, 2017) Mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken”. Kattava kirja ilmastonmuutoksesta.

Sydämen asioita ( Beata&Malena Ernman, Greta&Svante Thurnberg, 2019), Maailmanlaajuisesti julkisuuteen nousseen Greta Thurnbergin perheen kertomusta, miten vanhemmat ponnistelevat aluksi terveyden, sitten Gretan koululakon seurauksena ilmastokriisin esilletuojan tukena.

Susi, Luonnossa ja kulttuurissa (Leena Vilkka, 2008) Hyvinkääläisen ympäristöfilosofin kirjoituksia edelleen ajankohtaiseen susikeskusteluun.

Ekoistin muistelmat, (Leo Stranius, 2019) Kirjoittaja on pitkän linjan luonnonsuojeluaktiivi, järjestöjohtaja ja Helsingin kaupunginvaltuutettu. Yhteiskunnallinen vaikuttaja ja kahden lapsen isä, kertoo kirjassa elämäntavasta, jonka hiilijalanjälki on noin kolme tonnia.

Metsämieli, ( Sirpa Arvonen, 2014) . Kirja sisältää harjoituksia, joita kuka tahansa voi tehdä lähimetsässä ja virkistyä, luonnon menetelmiä mielentaitoihin.

Kiekusen kesä (Asko Kaikusalo, 2000) Edesmenneen loppilaisen myyrätutkijan ”Kiekusen” ajatuksia luontoharrastuksesta.

Koulumetsäopas, (Virpi Sahi, Suomen luonnonsuojeluliitto 2015.) Esimerkkejä, miten kouluissa voi hyödyntää lähimetsiä eri oppiaineissa ja miten turvata kouluille tärkeitä lähimetsiä. Kirjan voi lukea ilmaiseksi netistä:

https://www.sll.fi/app/uploads/2018/08/Koulumetsaopas2014.pdf

Anna minulle atomipommi, (Reino Rinne, 1970) Vuonna 2002 edesmenneen luonnonsuojelun uranuurtajan Reino Rinteen ajatuksia, jotka ovat edelleen ajankohtaisia. Rinne tuli tunnetuksi etenkin Kuusamon koskien ja Koillismaan vesien puolustajana ja oli monessa ajatuksessa aikaansa edellä.

Erämaat, Pohjoisen Lapin vaelluskohteet (Jouni Laaksonen , 2011), Retkeilykirja eräretkeilyn harrastajille ja Lapin erämaiden koluajille.

Pieniä sankaritekoja, (Satu Piispa-Hakala, 2015) Kirja kertoo tarinoita ihmisten kautta suhteesta luontoon ja kulutukseen. Kirjasta on tehty myös teatteriesitys.

Laulujoutsenen perintö, (Monen kirjoittajan yhdistelmäteos, 2008) Kattava katsaus suomalaisen ympäristöliikkeen syntyyn ja aikaansaannoksiin, ja suomalaisen luonnon tilaan.

Luontopiha (Riku Cajander, 2010) Vinkkejä perhospihan ja luontoystävällisen pihan perustamiseen

Puiden kansa (Ritva Kovalainen & Sanni Seppo, 1997, uudistettu painos 2014 ) Valokuvataitelijoiden yhteistyöprojekti, jossa käsitellään puihin ja metsiin liittyviä henkisiä ja kulttuurisia merkityksiä.

Laatokan seitsemän merta (Juha Taskinen, 1998 ) Ainutlaatuinen luontokirja Laatokasta, Euroopan suurimmasta järvestä.

Hyle-Saimaan oma norppa (Hyvärinen, Kunnasranta, Nieminen, Taskinen, 2004) , Valtion tiedonjulkistamispalkinto 2004.

Huumori ympäristönsuojelussa (Jari Lyytimäki, 2018) Riihimäkeläisen Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkijan teos. Komiikka synnyttää parhaimmillaan kokonaan uusia ideoita ja avaa uusia lähestymistapoja.

Päin Helvettiä: Ympäristöahdistus ja toivo (Panu Pihkala, 2017) Miten olla toiveikas, kun koko maailma tuntuu olevan menossa päin helvettiä?

Kultarinta (Anni Kytömäki, 2014)  Teos oli vuonna 2014 ehdolla Finlandia-palkinnon saajaksi, sai 2015 Gummeruksen myöntämän Kaarlen palkinnon.

Tähtiyöt, (Jorma Luhta, 2009) Valokuvakirja näyttää öistä luontoa. Kuvissa on monenlaisia yönäkymiä, joissa tähdet ja revontulet saavat taustatukea taajamien kajosta.

Sarasvatin hiekkaa (Risto Isomäki, 2005 ) Skenaario ilmastonmuutoksen mahdollisista vaikutuksista. Oli Finlandia-palkintoehdokas 2005.

Meren aarteet – Löytöretki Suomen vedenalaiseen meriluontoon (Viitasalo ym. 2017)

Vesien vuoksi – suomalaisen vesiensuojelun vaiheita (Hallanaro, Santala, Vienonen 2017)

Kasvien salainen elämä (Angervuo, Leskinen 2019)

Tiesitkö tämän linnuista (Koskimies, Varesvuo 2012)

 

Havainto- ja tunnistusoppaita:

Lintuopas (Lars Svensson 2015)

Suomen kalalajien tunnistusopas (Yrjölä, Lehtonen, Nyberg 2016)

Suomen sieniopas (Salo, Niemelä, Salo 2009)

Suomen luonto – tunnistusopas (Lasse J. Laine 2014)

Suomen ja Pohjolan luonto-opas (Valitut Palat 2008)

 

Vuoden luontokuvat 2019 -kirja (ilmestynyt lokakuussa)

 

Lapsille:

Vesi: kirja maailman tärkeimmästä aineesta (Ertimo, Kontinen 2017)

Lapsen oma luontokirja (Vanhanen, Nevakivi 2007)

Suomen lasten retkeilyopas (Iiris Kalliola&Lasse J. Laine, 2014) Hyvinkääläisen tietokirjailijan Kalliolan ja arvostetun luontoasiantuntija Laineen retkeilyopas saa liikkeelle lapset, nuoret ja aikuiset tarjoten vinkkejä. Mitä pakata reppuun päiväretkelle, kuinka toimia jos huomaa eksyneensä. Vuodenkierron  mukaan esimerkkejä, mitä mm. vesillä, metsässä ja tunturissa voi nähdä ja kuulla.

 

Runoilijoita, joilla mm. luontoaiheisia runoja:

Eeva Kilpi

Risto Rasa

Sirkka Turkka

Markku Tanttu