Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Satakunnan piiri Porin yhdistys

Pori
Navigaatio päälle/pois

Miljoona roskapussia -kampanja

SLL Porin edustajia osallistui Miljoona roskapussia -kampanjaan estäen Itämeren roskaantumista 
Porin luonto on nyt 2671 pussillista roskattomampi. Yleisradion 14.6. päättyneessä kampanjassa Pori ei silti yltänyt aktiivisten kuntien kärkikymmenikköön. Ahkerimmin ympäristön siivoamisessa urakoitiin Helsingissa (14 531 pussia), Espoossa (8860 pussia) ja Jyväskylässä (7691 pussia). 
SLL Porin väki keräsi kampanjan hengessä roskaa virallisesti ja epävirallisesti ainakin Kokemäenjoen alueella ja Yyterissä. Muiden hyötyjen ohella roskien poistaminen luonnosta vähentää vesistöjen ympäristökuormitusta. 

Yle raportoi, että kampanjan kokonaistulos oli 210 000 kerättyä roskapussia, mikä vastaa 5 miljoonaa litraa. 
Porissa kampanjassa olivat aktiivisesti mukana Palvelupiste Porina sekä pääkirjasto, jotka jakoivat ilmaisia työvälineita. Kaupungin jätehuolto koordinoi jätteiden vastaanottoa sekä neuvontaa. 
Omaan tulokseemme yhdistyksenä emme voi olla aivan tyytyväisiä. Ylen mutkaton idea herätti joukossamme alunperin runsaasti innostusta, mutta kiire ja kevätväsymys verottivat todellisia voimavaroja osallistua. Monet meistä kyllä poimivat irtoroskaa kulkureittien varsilta lähes päivittäin. Ylen kampanjan tulos osoittaa, että luonnon roskaaminen on edelleen iso ongelma hyvin toimivasta kierrätysjärjestelmästä, tiuhaan asennetuista roska-astioista ja kaikesta valistustyöstä huolimatta. Myös halu korjata ongelma on selvästi huomattava. Ylen pari kuukautta rullanneeseen kampanjaan osallistui tuhansia vastuuntuntoisia, luontoa kunnioittavia vapaaehtoisia. 

Roskan statusta tulee miettiä tarkasti, koska se on teollisuudelle merkittävää kierrätettävää raaka-ainetta. Kiertotaloudessa roskat ovat myös mahdollisuus. Uusiomuoviksi muuntuu meilläkin edelleen vain 30 % kaikesta kootusta jätteestä, joten tehostamisen varaa järjestelmässä on. 

On tutkittu, että 70% mereen päätyvästä muovista uppoaa pohjaan ja päätyy hajotessaan lintujen ja kalojen ravintoketjuun. Vaikka Ylen kampanja on ohi, kannustamme ehdottomasti roskien keräilyn jatkamiseen. Se on konkreettista Itämeren hyvän mielen suojelutyötä, joka vähentää meriluontoon kohdistuvaa muovikuormitusta.