Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Satakunnan piiri Porin yhdistys

Pori
Navigaatio päälle/pois

Vuoden 2022 satoa Mertensuojelija Rachael Miller vierailulla Yyterissä 13.7.2022

Kuva: MTV:ltä lupa Suomi Areenan esittelykuvan käytöstä

Mertensuojelija Rachael Millerin vierailu Yyterissä 13.7.2022 -Teemana merten muovikriisi

Harjoittelen SUP-lautailua elämäni ensimmäisen kerran Porin ikonisen Yyterin matalassa rantavedessä. Ympärilläni avautuu leppeästi aaltoilevan meren lisäksi vaikuttava kesäinen dyynimaisema auringonpalvojineen. Vieressä lipuvalta laudalta minulle huhuilee ohjeita Rachael Miller, amerikkalainen keksijä ja Rozalia Clean Ocean Projectin perustajajäsen. Meri on aiemmin SUP- opettajana työskennelleen Millerin elementti. Melon polvillani varovaisesti eteenpäin yrittäen parhaani mukaan noudattaa hänen ammattimaisia vinkkejään.

Onneksi en vielä tuolloin tiennyt, että Miller on toiminut myös amerikkalaisten Navy SEALS -joukkojen kouluttajana -sotilaita opetetaan etsimään räjähtämättömiä miinoja merenpohjasta robottien avulla. SUP- lautani olisi saattanut jäädä silkasta kunnioituksesta Surfcenterin hyllylle.

Kesän tapaamisesta SLL Porin edustajana jäi hienoja muistoja. Yyteriin meriluonnon tilaa Millerin johdolla oli kokoontunut pohtimaan ryhmä innostuneita aktivisteja. Tapaamisen koordinoijana toimi Yhdysvaltojen Suomen suurlähetystö. Keskustelu muoviroskaongelman ja sen ratkaisujen ympärillä oli vilkasta.

Vuosittain maailman meriin on arvioitu päätyvän erilaista muovijätettä yli 8 miljoonaa tonnia. Kaksi kolmasosaa kaikesta vuoteen 2015 mennessä valmistetusta muovista on dumpattu luontoon. Muoviroskat pilaavat maisemat ja eläimet kuolevat muoviroskia vahingossa syödessään ja hirttäytyessään niihin. Lisäksi muovi hajoaa ajan kuluessa mikromuoviksi ja kertyy lintujen, kalojen ja muiden eläinten elimistöön aiheuttaen haittaa. Myös ihmisiin on havaittu kertyvän mikromuovia. Nykyinen kehityssuunta onkin kestämätön. Roskan määrän on arvioitu jopa nelinkertaistuvan vuoteen 2050 mennessä, mikäli tilanteeseen ei onnistuta puuttumaan.

Vaikka Itämeren saastumisessa pahin uhka onkin rehevöityminen on myös roskaantuminen todellinen ongelma. Yleisin roskatyyppi maailman merillä ja Itämerellä on tupakantumppi joita Suomenkin rannoilta löytyy n 300 tumppia jokaista sataa metriä kohden. Tupakantumpin filtteri sisältää selluloosa-asetaatti- muovia jotka hajoaa hyvin hitaasti, vuosien kuluessa.

Koska muoviteollisuus hyödyntää tuotannossaan edelleen pääsääntöisesti fossiilisia raaka-aineita, on muovi osaltaan syyllinen myös ilmastokriisiin.

Yhdysvalloissa Vermontissa asuva Miller tunnetaan Rozalia Projectin kautta tekemästään pitkäjänteisestä työstään merten roskaantumisongelman saralla. Idea isommasta projektista leimahti lentoon vuonna 2009 kun Miller havahtui toisen kotiseutunsa Mainen rannoille ajautuneen muoviroskan määrään. Tutkija ryhtyi itse keräämään roskia pois ja näin vähitellen käynnistynyt toiminta laajeni ratkaisukeskeisen tieteelliseen tutkimuksen, verkostoituvan koulutuksen ja pääsääntöisesti vapaahtoisvoimin toteutettavan aktivismin kentille. Projektin alla järjestetään myös rantojen siivoamistempauksia. Yhteistyötä on tehty jo yli 200 järjestön kanssa. Projekti uskoo kaikilla teoilla, pienilläkin, olevan merkitystä ongelman ratkaisun kannalta.

Miller on esiintynyt urallaan TedX -foorumilla ja The Explorer’s Clubin tapahtumissa ja luonut ratkaisuja mikromuoviongelmaan suunnittelemalla Cora Ball -tuotteen, joka kerää pyykinpesukoneessa vaatteista irtoavia mikrokuituja. Hän on Uuden-Englannin vesillä liikkuvan tutkimuslaiva American Promisen kapteeni ja satoja purjehduksenopettajia urallaan kouluttanut aktivisti.

Suomen ohjelmaan heinäkuussa sisältyi tärkeimpänä yhteisesiintyminen tuoreen Yhdysvaltojen Suomen suurlähettilään Douglas Hickeyn kanssa Suomi Areena -ohjelmassa Porissa. Lisäksi hän tutustui espoolaisen tekstiilijätteiden uudelleenkäsittelyyn erikoistuneen Infinited Fiber -yrityksen toimintaan. Tiedustelen Milleriltä millaisen viestin hän haluaisi lähettää suomalaisille merten tilaan liittyen. Kiertotalouden periaatteita ”reduce, reuse, and recycle” suom. ”vähennä, uusiokäytä ja kierrätä” mantranaan siteeraava Rozalia Projectin sympaattinen luotsaaja korostaa huolellisen harkinnan merkitystä.

”Tavarat jäävät aina elämään ja kiertämään luontoon.”
Tämä on otettava huomioon mieluiten jo tuotteen suunnitteluvaiheessa mutta viimeistään ennen ostopäästöstä.

Annika Salmela

Suomi Areena, Pori 2022 jakso https://www.mtv.fi/sarja/suomiareena-10003189/microplastics-to-global-policies-combatting-climate-change-1623678

LÄHTEET

https://www.rozaliaproject.org/

https://philanthropyjournal.com/rozalia-project-strategy-innovation-and-a-great-boat/


https://sail1design.com/profiles-in-pro-sailing-rozalia-projects-rachael-miller/


https://wwf.fi/uhat/merten-muoviroska/


https://www.ku.fi/artikkeli/4084496-muovista-paljon-muutakin-ymparistohaittaa-kuin-merten-mikromuovi/


https://www.pidasaaristosiistina.fi/ymparistotietoa/roskaantuminen/itameri/

Suomen Ympäristökeskuksen raportteja 9 | 2020 Suomen ympäristökeskus Suomen merialueen roskaantumisen lähteet Outi Setälä ja Sanna Suikkanen (toim.)
Avaimet muoviongelman ratkaisuun, WWF Report 2019