Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Satakunnan piiri Porin yhdistys

Pori
Navigaatio päälle/pois

Luonnon suojelua ihmiseltä vai ihmistä varten?

Luonnonsuojeluyhdistyksen tehtävänä on turvata meille terveellinen elinympäristö ja
monimuotoinen luonto. Kansalaisaktivismi tuo kansalaisten näkökulman esille: minne on sopiva sijoittaa jätevesien suolanpoistolaitos tai teollisuuskuonan rikastuslaitos, miksei jokaista virkistysmetsää voi kaavoittaa asuinalueiksi, miksi tarvitsemme rakentamattomia rantoja.

On tylsää lukea kaavoituksen maankäyttösuunnitelmia ja sijoituspaikkalupien ehtoja – jo yhdyssanojen pituus kauhistuttaa – mutta lausuntojen ja muistutusten kautta voi säilyä Sinunkin rakas lähimetsäsi pystyssä tai jokiranta kaikkien käveltävissä. Kun kaivinkone hörähtää käyntiin, on liian myöhäistä vaikuttaa suunnitelmiin.

SLL Pori eli Porin Luonnonsuojeluyhdistys toimii myös Porin luonnonvaraisten eläinten, kasvien ja sienten ammattiyhdistysliikkeenä – mikään muu yhdistys ei valvo niiden etua eikä puolusta niitä.
Ajattele — vain neljäkymmentä vuotta sitten luonnolle synkän Kekkosslovakian hirmuhallinnon jälkivuosina Suomessa ei ollut edes kunnallista ympäristöhallintoa, joten luonnonsuojeluyhdistykset joutuivat sitäkin tuuraamaan.

Nyt ympäristöhallinto toimii – on Natura-alueita, kansallispuistoja, muita luonnonsuojelualueita. Mutta Suomen luonto köyhtyy silti koko ajan. Muotitermi on kiihtyvä luontokato. Syynä on meidän suomalaisten pakahduttava rakkaus luontoa kohtaan. Joka niemeen, notkoon ja saarelmaan on jo rakennettu mökki. Ah kesämökki, tuo rantaluonnon syöpä. Kaikki oravaa suuremmat eläimet halutaan ampua pois häiritsemästä ”luonnon tasapainoa”, kaikki metsän puut ja soiden turve myydään kolmen jalan paloina ulkomaille.

Viralliset suojelutavoitteet eivät riitä alkuunkaan säästämään Satakunnan luonnon monimuotoisuutta lapsenlapsillemme. Ainoa keino on ostaa luontokohteita ja rauhoittaa ne lain voimalla ikuiseksi ajaksi luonnontilaan. Yhteistyössä Pentti Linkolan perustaman Luonnonperintösäätiön kanssa keräämme rahaa kotiseutumme luonnonaarteiden pelastamiseksi.

Jos koet tällaisen todellisen isänmaallisen toiminnan tarpeelliseksi, niin nyt on aika toimia.

Lisätietoja haastekeräyskampanjasta https://www.sll.fi/pori/2022/09/08/haastekerayskampanja-lahiluonnon-puolesta/

SLL Porin hallitus