Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri

Pohjois-Savo
Navigaatio päälle/pois

Tietoinen kalastus suojelee uhanalaista saimaannorppaa

Kalastamalla Saimaalla vain norppaturvallisilla menetelmillä voi konkreettisesti auttaa erittäin uhanalaista saimaannorppaa ja samalla auttaa muun muassa äärimmäisen uhanalaisia Saimaan järvilohta ja saimaannieriää, joita verkkokalastus myös uhkaa.

Verkkokalastuksesta tulisi Saimaalla pidättäytyä lisäksi myös niillä alueilla, jotka eivät ole lainkaan verkkokalastusrajoitusten piirissä, mutta jotka ovat norpan elinalueita. Tällaisia vesialueita on erityisesti Etelä-Saimaalla, joka on saimaannorpan levinneisyyden reuna-aluetta.

Norppaturvallisia kalastusmenetelmiä on useita, ja niitä myös kehitetään jatkuvasti. Vapaa-ajankalastajille sopivia ovat muun muassa onki, vieheet, tiukka- ja kapeanieluiset katiskat sekä tietyt norppaturvalliset porukkarysät. Kaupallisessa kalastuksessa käytettyjä norppaturvallisia pyydyksiä ovat lisäksi nuotta ja trooli.

Saimaannorpan kuuttien suojaksi asetetut verkkokalastusrajoitukset päättyvät kesäkuun loppuun, mutta verkot ovat tämänkin jälkeen niin norpille kuin muullekin Saimaan eläimistölle edelleen vaarallisia. Haluammekin vedota kalastajiin, jotta nämä jättäisivät verkot laskematta Saimaalle myös rajoitusten päättymisen jälkeen.

Saimaannorpan pää pilkistää vedestä.

Kuva Hanne Kosonen / Suomen luonnonsuojeluliitto

Vuosittain huhtikuun puolivälistä kesäkuun loppuun voimassa olevat verkkokalastusrajoitukset ovat vähentäneet merkittävästi kuuttien kevään ja alkukesän verkkokuolemia. Samalla kuuttien verkkokuolemat ovat kuitenkin siirtyneet myöhemmälle kesään. Muikkuverkkojen osalta rajoitukset päättyvät jo 20. kesäkuuta, vaikka myös muikkuverkot ovat norpille vaarallisia.

”Heinäkuussa kuuteilla on suurin riski tukehtua hitaasti ja tuskallisesti kalaverkkoihin, mutta norppia kuolee verkkoihin ympäri vuoden. Kuluvana vuonna on tullut tietoon jo kaksi alkuvuodesta verkkoihin kuollutta nuorta norppaa”, toteaa Suomen luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen.

Ole mukana turvaamassa saimaannorpan elinoloja turvallisella kalastuksella!

Kalastajille ja laiturinnokan kalansyöttäjille meillä on tarjolla saimaannorpan suojelun tukemiseen myytäviä tuotteita Kuopion luontopuodissa (T-paitoja, huppareita, mukeja, merkkejä..). Saat tuotteet toimitettuna kotiisi tai lahjansaajalle ilman postimaksua. Ole yhteydessä WhatsApp-/tekstiviestillä 040-183 2303/Nina. Lue lisää tuotteista: https://www.sll.fi/pohjois-savo/2024/06/26/toivotuimmat-lah…s-postipakettina/