Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri

Pohjois-Savo
Navigaatio päälle/pois

Puutarhakasveja Suomen luonnosta

Miten lisätä Suomen luonnossa kasvavia lajeja puutarhaan?

Kukkivaa ahomansikkaa
Sievästi kukkiva alkuperäislajimme ahomansikka voi viihtyä myös puutarhassa.

Pihojen ja puutarhojen vieraslajit aiheuttavat huolta, kun yksi rakastettu laji toisensa jälkeen osoittautuu luonnollemme haitalliseksi. Ratkaisua pulmaan voi hakea suosimalla pihassaan alkuperäisiä kasvilajejamme.

Alkuperäislajimme ovat arkista mainettaan parempia puutarhakasveja.  Monet lajimme eivät kalpene vieraslajeille edes näyttävyydessä. Lisäksi ne voivat kasvaa puutarhan suojissa jopa komeammiksi kuin luonnossa.  Osa luonnonvaraisista lajeistamme tuottaa vieläpä makoisan sadon. Myös puutarhan muut asukit, kuten pölyttäjät ja hajottajat, ovat sopeutuneet kotoiseen kasvilajistoon ja kiittävät saadessaan elää niiden keskellä.

Olosuhteisiimme sopeutuneina alkuperäislajit ovat usein helppohoitoisia. Ylläpitoa helpottaa entisestään, jos päätyy lisäämään kasveja, joita puutarhassa kasvaa entuudestaan. Pihalla luonnostaan kasvavat kasvit antavat vihjeen siitä, mitkä lajit viihtyvät juuri kyseisessä ympäristössä.

Satoa luonnonkasveista 

Linnuille maistuvat marjat ja niiden mukana leviävät siemenet ovat riski vieraslajien levittäytymiselle. Siksi oman pihan marjasato on kaikkein turvallisinta hankkia alkuperäislajeilta. Valinnanvaraa onneksi riittää: niin mustaherukka, vadelma kuin punaherukoista pohjanpunaherukkakin kuuluvat alkuperäislajistoomme.

Marjoja kantavaa pihapuuta etsivä voi löytää ratkaisun satoisasta ja kauniisti kukkivasta kotipihlajasta. Myös tyrni on koristeellinen ja suureksi kasvava pensas, joka tuottaa terveellisen marjasadon. Pohjakasvillisuutta voi puolestaan täydentää vaikkapa ahomansikalla, mustikalla tai mesimarjalla.

Pihan pientareelta löytyy usein esimerkiksi ojakellukkaa, jolle on käyttöä myös koristekasvina. Taimet nostetaan lapiolla ja kasvusto leikataan istutuksen jälkeen 20-senttiseksi juurtumisen edistämiseksi.

Kauniit heinät, ahomansikat tai kissankellot ovat aivan puutarhakasvien veroisia. Harakankellot ja muut kellokukat leviävät siemenistä.

Parhaiten taimet erottuvat muusta kasvustosta, kun ne kukkivat. Siirrä ne jo silloin tai merkitse, jotta löydät taimet syksyllä. Helpoiten luonnonkasvit hankit siemeninä niittykasviviljelijöiltä.

Keto paahtuneen nurmen tilalle 

Viimevuosien kuivat ja paahteiset kesät ovat saaneet monen nurmikon omistajan tuskailemaan kulottuneen pihansa kanssa. Useimmat nurmilajit vaativat kastelua ja kestävät huonosti paahdetta, ja sateisena kesänäkin leikkaamisessa riittää hommaa. Helppohoitoista vaihtoehtoa nurmikolle voisikin hakea ottamalla mallia luonnon kedoista.

Luonnonkedoilla maa on kuivaa, hiekkaista tai kallioista ja maisema avoin. Siksi alkuperäinen ketolajisto on sopeutunut paahteeseen ja kuivuuteen. Suuri osa ketolajeista on kauniisti kukkivia, sillä aukean alueen hyvä näkyvyys houkuttelee pölyttäjiä kukille. Sopivia lajeja ovat esimerkiksi päivänkakkara, mäkitervakko, kissankäpälä sekä monet kellot ja kaunokit.

Keto ei vaadi kastelua tai lannoitusta, niitto kerran kesässä riittää. Niitto kannattaa tehdä vasta siementen kypsyttyä. Kedot ovat uhanalaistuva luontotyyppi, joten perustamalla kedon voi jo itsessään tehdä palveluksen alkuperäisluonnolle.

Mistä löydän luonnonkasveja pihaan? 

Yksinkertaisin tapa luonnonkasvien suosimiseen on vaalia jo valmiiksi pihalta löytyviä kasveja. Esimerkiksi puuntaimille voi raivata tilaa kitkemällä muuta kasvillisuutta. Omalla pihallaan kasveja saa myös siirtää paikasta toiseen. Esimerkiksi kauniin kultapiiskun tai komean kotkansiiven voi siirtää tontin laitamilta ravinteikkaaseen kukkapenkin puutarhamultaan.

Kasvien siirtäminen juurineen ei kuulu jokaisenoikeuksiin, vaan siihen tarvitsee aina maanomistajan luvan. Myöskään rauhoitettujen tai harvinaisten lajien yksilöitä ei tule siirtää kasvupaikaltaan. Ota siis aina selvää, mitä lajia olet siirtämässä – myös villiintyneiden vieraslajien varalta.

Kun haluat tuoda luonnonkasveja puutarhaan, edistä niiden luontaista leviämistä – tai istuta taimistojen viljeltyjä taimia. Luonnonkasveja voi tietyin rajoituksin myös siirtää puutarhaan.

Luonnonsuojelualueilta ei kasveja tai niiden osia saa siirtää lainkaan, eikä rauhoitettuihin ja harvinaisiin lajeihin pidä kajota. Luonnonkasveja saattaa kuitenkin löytyä hyvin läheltä, jopa oman tontin laitamilta tai tienpientareelta.

Osa taimistoista pitää valikoimissaan kotimaisia lajeja, joita voi ostaa omaan puutarhaan. Lajin kuin lajin kohdalla kannattaa suosia Suomessa kasvatettuja taimia, jotta taimien mukana puutarhaan ei kulkeudu ulkomaisia salamatkustajia, kuten tuholaisia tai taudinaiheuttajia.

Kasveja voi myös kasvattaa itse siemenestä alkaen. Siementen keräys kuuluu jokaisenoikeuksiin, mutta niitä voi ostaa myös valmiina. Esimerkiksi keto- ja niittykukkien siemeniä löytyy valmiina seoksina. Oman valmiin kedon niitto kannattaa tehdä vasta siementen kypsyttyä, jotta alue kerryttää omaa siemenpankkiaan.

https://vieraslajit.fi/ajankohtaista/i-7757

Luonnonkasvien lisääminen

__

Kuopion luontopuodista saat Pörriäisen kukkaseos – siemeniä 20g tai 50g pussissa, aurinkoiselle tai puolivarjoiselle nurmikolle (9,90€ / 19,90€). Siemenet kylvetään heinä – elokuun vaihteessa.

Toimitamme siemenpussit sinulle postitse ilman postimaksua. Soita / viestitä numeroon 040 – 183 2303.

Pörriäisen kukkaseos