Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Karjalan piiri

Pohjois-Karjala
Navigaatio päälle/pois

Luon­non­suo­je­lu­liit­to kannustaa norp­pa­tur­val­li­seen kalastukseen jakamalla sata katiskaa Liperissä – Juha “Norppa” Taskinen ja Kari “Hissu” Hietalahti esittelevät norp­pa­tur­val­lis­ta rysää

Saimaa-katiska on kevyt, helppo käsitellä, hyvin kalastava ja norppaturvallinen. Kuvaaja Hanne Kosonen/Suomen luonnonsuojeluliitto.

Luonnonsuojeluliitto kannustaa norppaturvalliseen kalastukseen jakamalla sata katiskaa Liperissä – Juha “Norppa” Taskinen ja Kari “Hissu” Hietalahti esittelevät norppaturvallista rysää

Suomen luonnonsuojeluliitto järjestää Vaihda verkot katiskaan -tapahtuman Liperin satamassa tapahtumaravintola Summerin pihassa lauantaina 15. kesäkuuta 2024 klo 11–14. Jaossa on ilmaiseksi sata katiskaa. Tapahtumalla kannustetaan Saimaan alueen kalastajia norppaturvalliseen kalastukseen.

Norppaturvallisen Saimaa-katiskan saa, kun allekirjoittaa lupauksen pidättäytyä norpille vaarallisesta verkkokalastuksesta. Halutessaan tapahtumassa voi luovuttaa pois vanhoja kalaverkkoja. Katiskoja on yksi henkilöä kohti, ja ne on tarkoitettu norppa-alueilla kalastaville.

Vinkkejä katiskakalastukseen antavat tapahtumassa kaupallinen kalastaja, dokumentaristi Juha ”Norppa” Taskinen sekä näyttelijä, kalastaja Kari ”Hissu” Hietalahti. He myös esittelevät ammattilaiskäyttöön sekä kalastusporukoille soveltuvaa norppaturvallista rysää. Lapsille on oma norppapuuhapiste. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Katiskat varataan etukäteen. Näin katiskan voi hakea rauhassa ilman jonottamista. Katiska on kätevin varata lomakkeella, joka löytyy osoitteesta: https://q.surveypal.com/Saimaa-katiskan-varaukset–Liperi/0

Varauksen voi tehdä myös puhelimitse numerosta 044 776 4230/Marjaana Kovanen. Puheluita otetaan vastaan arkisin klo 10–14. Varausaika päättyy perjantaina 14.6. klo 14.

Löysänieluiset katiskat ja verkot norppien uhkana

Saimaannorpan keskeisillä elinalueilla on ympärivuotisesti kiellettyä kalastaa katiskalla, jonka nielu on leveydeltään tai levitettynä yli 15 senttimetriä. Silti norpille vaarallisia löysä- ja leveänieluisia katiskoja löytyy Saimaalta edelleen.

Kevät-kesäiset verkkokalastusrajoitukset ovat Saimaalla riittämättömät niin ajallisesti kuin alueellisesti. Norppia kuolee verkkoihin ympäri vuoden, mutta erityisesti kuutit ovat heinäkuussa vaarassa tukehtua kalaverkkoihin verkkokalastusrajoitusten päättyessä kesäkuun loppuun. Muikkuverkkojen osalta rajoitukset päättyvät jo 20. kesäkuuta, vaikka myös muikkuverkot ovat norpille vaarallisia. Lisäksi rajoitusalueet kattavat vain todetut saimaannorppien lisääntymisalueet sekä poikaspesien ympärillä olevat suojavyöhykkeet, vaikka etenkin avoveden aikaan saimaannorpat voivat uida lähes kaikkialla Saimaalla.

“Pyhäselkä-Jänisselkä-alueella saimaannorppakanta on Metsähallituksen kanta-arvion mukaan kasvanut voimakkaasti noin kymmenen vuoden aikana parista yksilöstä kahdeksaan yksilöön (v. 2023). Vaihtamalla verkot norppaturvalliseen katiskaan täällä saimaannorpan levinneisyyden reuna-alueella voi auttaa norppia levittäytymään takaisin entisille elinalueilleen. Samalla auttaa suojelemaan Saimaan uhanalaisia lohikaloja, joita verkkokalastus myös uhkaa”, kannustaa Suomen luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen.

Jokainen saimaannorpan pitkä ja tuskallinen verkkokuolema on estettävissä kalastamalla Saimaalla vain norppaturvallisilla välineillä. Norppaturvallisia ovat tiukkanieluiset katiskat kuten Saimaa-katiska, sekä onget ja vieheet. Saimaa-katiskan voi rakentaa itse. Kuvalliset ohjeet ja ohjevideo löytyvät Luonnonsuojeluliiton verkkosivuilta. Katiskanrakennusta voi opetella myös Luonnonsuojeluliiton maksuttomissa talkoissa, joita järjestetään pyynnöstä muun muassa osakaskunnille ja koululaisryhmille.

Mennyt talvi oli saimaannorpan pesinnän kannalta hankala, sillä lauhat jaksot ja korkea Saimaan vedenpinta romahduttivat pesiä ennenaikaisesti. Metsähallituksen mukaan kuutteja havaittiin 83, mikä on vähemmän kuin edellisenä talvena. Erittäin uhanalaisen saimaannorpan viimeisin kanta-arvio on noin 480 yksilöä.

Vaihda verkot katiskaan -tapahtuma ja katiskatalkoot ovat osa Yhteinen saimaannorppamme LIFE -hanketta, joka on Euroopan unionin osarahoittama. Esitetyt näkemykset ja mielipiteet ovat kuitenkin vain tekijöiden omia eivätkä välttämättä vastaa Euroopan unionin tai CINEAn näkemyksiä. Euroopan unionia tai myöntävää viranomaista ei voida pitää niistä vastuussa. Tapahtuman järjestelyissä on mukana myös Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Karjalan piiri.

Tietoa norppaturvallisesta kalastuksesta: 
www.sll.fi/kalasta-oikein-norppavesilla

Tietoa Saimaa-katiskasta ja rakentamisohjeet: www.sll.fi/saimaa-katiska

Lisätiedot

Kaarina Tiainen, saimaannorppa-asiantuntija, Suomen luonnonsuojeluliitto,
p. 050 530 3270, kaarina.tiainen(a)sll.fi

Marjaana Kovanen, saimaannorppa-aluekoordinaattori, Suomen luonnonsuojeluliitto, Yhteinen saimaannorppamme LIFE, p. 044 776 4230, marjaana.kovanen(a)sll.fi