Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Karjalan piiri

Pohjois-Karjala
Navigaatio päälle/pois

Mielipide: Kolin kehittämisessä on syytä säilyttää maltti

Panu Turunen

Kolin kansallispuistossa ja sen ympäristössä on meneillään tällä hetkellä suuret muutokset.

Kolin kylälle avattiin toinen S-ryhmän hotelli ja kaavoitusprosessit ovat meneillään niin Ahmovaaran kylällä, Rintasenvaaralla kuin myös lähempänä kansallispuistoa Ylä-Kolintie 25:n kohdalla. Kolin kylän hotelli on tervetullut lisä alueen palveluihin ja se on viisaasti sijoitettu osaksi jo olemassa olevaa asutusta Kolin kylällä. Näin se kytkeytyy paremmin osaksi kylää ja sen palveluita.

Rintasenvaaran sekä Ylä-Kolintie 25:n kaavoitusprojektit sen sijaan eivät ole yhtä kannatettavia. Erityisesti Rintasenvaaralle kaavoitussuunnitelmien mukainen lisärakentaminen tulisi voimakkaasti vaikuttamaan rakkaaseen kansallismaisemaamme. Tälläkin hetkellä voi Kolin huipulta ihailla tyhjilleen jäänyttä kylpylähanketta keskellä kaunista maisemaa. Rintasenvaaran rakennukset tulisivat näkymään vuosittain kymmenien tuhansien ihmisten ihailemassa maisemassa. Liiallisen matkailurakentamisen uhka kansallismaisemalle on tunnistettu myös viranomaisten tekemässä Valtakunnallisten arvokkaiden maisema-alueiden (VAMA 2021) selvtyksessä.

Toinen Kolin maisemaan suuresti vaikuttava hanke on Ylä-Kolintie 25 suunnitellut parkkipaikat ja suunniteltu massiivinen hotellirakentaminen. Toteutuessaan hanke vaikuttaisi suuresti alueen maisemaan, ruuhkaisuuteen sekä luontoon. Suunnitelma on vastoin yleisesti hyväksyttyä visiota Kolin kehittämisestä, ja on kummallinen irtiotto sovitusta Lieksan kaupungin osalta. Lisärakentamisen sijaan kestävää olisi panostaa Kolin kylän alueen kehittämiseen ja tarjota toimivat joukkoliikenne sekä pyöräily- ja kävely-yhteydet kylältä Kolin huipulle.

Suurimittaisen lisärakentamisen sijaan Kolin aluetta on hyvä kehittää maltilla ja panostamalla pistemäisen turistivirran sijaan siihen, että ihmiset viihtyvät alueella pitempään ja matkailun aiheuttama paine jakautuu tasaisemmin. Nykyisellään Kolin huippu on kesäkautena pahoin ruuhkautunut ja ihmisten määrä aiheuttaa myös luonnon kulumista.

Koli on kuitenkin kansallispuisto, jonka tärkeänä tehtävänä on turvata luonnon monimuotoisuutta ja samalla tarjota ihmisille luontoelämyksiä. Usein Kolin kehittämisestä seuratessa tuntuu, että luontonäkökulma unohtuu, kun tavoitteena on vain kasvattaa turismivirtaa.

Antti Saarelainen
toiminnanjohtaja,
Suomen Luonnonsuojeluliiton Pohjois-Karjalan piiri ry,
kesälieksalainen

Mielipidekirjoitus julkaistiin Viikko Pohjois-Karjala lehdessä 16.4.2024 sekä Lieksan Lehdessä 25.4.2024.