Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Karjalan piiri

Pohjois-Karjala
Navigaatio päälle/pois

Mielipide: Kolia kehitetään kovalla kädellä

Laskettelurinteet Kolilla Pieliseltä nähtynä. Kuva Kari Antikainen

Lieksan kaupunki on kaavoittamassa kansallispuistoon rajautuvaa omaa 2 hehtaarin tonttiaan.

Parkkipaikkoja on Ylä-Kolille toivottukin, mutta kaavaehdotuksessa on yllättäen paikka myös uudelle hotellille. Kerrosala olisi suurempi kuin nykyisellä Hotelli Kolilla. Ei taida ratkaista Ylä-Kolin ruuhkautumisongelmaa.

Matkailu koettelee luontoarvoja myös kansallispuistossa. Osuuskauppa PKO hoitaa Kolilla sekä hotelli- että lasketteluliiketoimintaa. Viime vuona PKO haki lupaa Ipatin laskettelurinteiden valaistukseen. Luonnonsuojelijat valittivat, ja päinvastoin esittivät 1980-luvulla raivatun rinnealueen palauttamista luonnontilaan. Rinteen vuokrasopimuskin olisi sopivasti päättymässä vuonna 2027. Hallinto-oikeus hylkäsi valituksen.

PKO on kansallispuistossa vuokralainen, mutta toimii isännän elkein. Toimintamalli on omaperäinen. Vuosien varrella PKO on sijoittanut useita miljoonia omia (jäsentensä) rahoja hotellikiinteistön isoihin remontteihin ja muun muassa maalämpöjärjestelmään. Siis suorina investointeina valtion omaisuuteen ja Metsähallituksen taseeseen.

Miljoonahankkeita ei ole edes kilpailutettu, kun PKO on hoitanut ne alusta loppuun. Hotelliremonteissa urakoitsijana on monesti ollut tunnetun keskustapoliitikon rakennusliike.

PKO:n ainutlaatuista liiketoimintamallia helpottanee, että hotellirakennuksen omistaa nimenomaan Metsähallitus. Muita valtion kiinteistöjä hallinnoiva Senaatti ei vastaavaa välttämättä ymmärtäisi. Osuuskaupan isännistön saati tilintarkastajien suhtautumisesta minulla ei ole tietoa.

Selvää on, että avokätisillä sijoituksilla PKO on paitsi parantanut omia bisneksiään, myös betonoinut määräaikaisten vuokrasopimustensa jatkuvuuden. Höveli vuokramies on saanut viranomaisilta auliisti tukea myös kansallispuiston sääntöjä koetteleville suunnitelmille.

Vaikea välttyä korruption ajatukselta. Reilu kymmenen vuotta sitten PKO louhi uutta kylpyläosastoa hotellin kellaritiloihin. Samaan aikaan raivattiin vähän puustoa järvinäkymän puolelta. Rikosilmoitus puiden kaadosta ei johtanut syytteisiin. Kuinka ollakaan, silloinen kansallispuiston johtaja tuli sitten valituksi PKO:n hallintoneuvostoon. Jos meillä on korruptiota, niin enintään sellaista, että kaikille osallisille jää hyvä mieli.

Heikki Simola
Kolin puolesta kansallispuistokampanjan vuosista alkaen

Teksti on julkaistu mielipidekirjoituksena Viikko Pohjois-Karjala lehdessä 10.4.2024.
PKO:n vastine julkaistiin samaisessa lehdessä 12.4.2024.