Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Karjalan piiri

Pohjois-Karjala
Navigaatio päälle/pois

Saimaannorpan syksy

Kuva Juha Taskinen

Joensuun Kulttuuritehdas Siihtala täyttyy norppatiedosta lauantaina 26. marraskuuta – Saimaannorpan syksy -tapahtumassa toimintaa koko perheelle, paikalla myös Juha Taskinen

Suomen luonnonsuojeluliitto järjestää Saimaannorpan syksy -tapahtuman Joensuun Kulttuuritehdas Siihtalassa lauantaina 26. marraskuuta klo 11–13. Tapahtumassa tutustutaan saimaannorpan elämään toiminnallisilla pisteillä. Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton.

Saimaannorpan syksy -tapahtumassa perehdytään saimaannorpan vuodenkiertoon kuvaesityksen kautta. Toiminnallisilla rasteilla voi muun muassa tutustua oikeankokoisiin pehmonorppiin ja saimaannorpan pesintään, vertailla ihmisen ja norpan tietoja sekä testata tietämystään Saimaan kalojen tunnistuksessa. Innokkaat kalastajat voivat tutkia norppaturvallista Saimaa-katiskaa.

Tapahtumassa on paikalla myös dokumentaristi, kaupallinen kalastaja Juha Taskinen, joka kertoo kokemuksiaan norppaturvallisen NoTu-rysän tekemisestä ja sillä kalastamisesta. Tehokas rysä on realistinen vaihtoehto verkkokalastukselle. Rysän avulla kaupalliset kalastajat voivat tarjota asiakkailleen kalaa, jonka pyynti ei vahingoita saimaannorppia.

”Tapahtumassa on saimaannorppateemaista toimintaa niin pienille kuin isoille norppafaneille”, vinkkaa Suomen luonnonsuojeluliiton hankekoordinaattori Hanne Kosonen.

Saimaannorpat varautuvat talveen, ihmiset joulun viettoon

Saimaannorpat valmistautuvat parhaillaan talven tuloon syömällä paljon kalaa. Näin norpat kasvattavat itselleen ihonalaista rasva- eli traanikerrosta, joka pitää ne lämpiminä talvella.

Jäiden tultua saimaannorpat alkavat etsiä sopivia pesäpaikkoja. Aikuiset norpat tekevät talvisin Saimaan rantakinoksiin, jään päälle pesiä, joissa ne viettävät aikaa. Naarasnorpat myös synnyttävät poikasen eli kuutin pesään.

Saimaannorpan syksy -tapahtumassa voi tehdä ostoksia pukinkonttiin. Myynnissä on Suomen luonnonsuojeluliiton Luontokaupan saimaannorppa- ja luontoaiheisia tuotteita. Tapahtumassa voi myös askarrella itse norppateemaisen joulukortin.

Suomen luonnonsuojeluliitto järjestää Saimaannorpan syksy -tapahtuman osana Yhteinen saimaannorppamme LIFE -hanketta (Our Saimaa Seal LIFE, LIFE19 NAT/FI/000832). Hanke on saanut rahoitusta Euroopan unionin LIFE-ohjelmasta. Tapahtuman sisältö heijastelee sen tekijöiden näkemyksiä, eikä Euroopan komissio tai CINEA ole vastuussa tapahtuman sisältämien tietojen käytöstä.

 

Lisätiedot:

Hanne Kosonen, hankekoordinaattori
Suomen luonnonsuojeluliitto, Yhteinen saimaannorppamme LIFE
040 194 1885
hanne.kosonen@sll.fi

Kari Antikainen, hallituksen jäsen, taloudenhoitaja
Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Karjalan piiri
050 3700 024
kari.antikainen@telemail.fi