Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Karjalan piiri

Pohjois-Karjala
Navigaatio päälle/pois

Aktiivihiilelle avataan yhä uusia turvesoita

Pohjois-Karjalassa ollaan laajalla rintamalla sitoutumassa turpeenkaivuun vuosikymmeniksi eteenpäin. Tänä vuonna on valmisteltu maakuntakaavaa, jossa osoitetaan turvetuotannon aluevarauksia tuhansia hehtaareja.

Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Karjalan piiri sekä Savo-Karjalan Luonto-Liitto jättäytyivät pois kaavan ohjausryhmästä ja työryhmästä luonnosvaiheen aikana. Nyt on meneillään ehdotusvaiheen lausuntokierros, ja kaava on tulossa nähtäville ensi keväänä.

Sinällään kaavan valmisteluprosessi on mahdollistanut eri tahojen osallistumisen lainsäädännön vaatimusten mukaisesti. Kaavan tavoitteet turvetuotannon osalta on kuitenkin sovittu jo etukäteen Pohjois-Karjalan strategiassa 2040: ”Turvetta on jatkossa syytä hyödyntää korkeamman jalostusasteen tuotteisiin, aktiivihiileksi …”

Maakuntakaavalla osoitetaan Ilomantsin hiililaitoksen tarpeisiin 5 611 hehtaaria uutta suoalaa, jota ei siis ole vielä avattu. Tämän lisäksi kaavassa on 2 995 hehtaaria jo turvetuotannossa olevia tai jo ympäristöluvan turvetuotantoon saaneita alueita.

Kaavassa osoitetaan suoalaa myös suojelumerkinnöin, mikä on tietenkin varsin hyvä tavoite. Mutta puoluepolitikoinnista tuttu tavoitteiden koplaaminen, tässä tapauksessa turvetuotantoalueiden ja suojelualueiden asettaminen samalle viivalle, on pöyristyttävää.

Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Karjalan piiri pitää täysin kestämättömänä maakunnan hirttäytymisen turvetuotantoon niin ekologisesti, taloudellisesti, sosiaalisesti kuin kulttuurisestikin. Turpeen energiakäytön alasajo on jo käynnissä, ja sama tulee koskemaan myös turpeen käyttöä aktiivihiilen raaka-aineeksi ennen pitkää. Jopa 75 prosenttia turpeen hiilestä palaa prosessissa ilmakehään.

Piiri on jättänyt Vaasan hallinto-oikeuteen valituksen hiililaitoksen ympäristöluvan muutoksesta. Päättäjiä, viranomaisia ja kansalaisia on yhtiön taholta johdettu harhaan: laitoksen raaka-aineen oton tuli tapahtua jo avatuilta turvetuotantosoilta, mutta nyt tuotantoa varten tarvitaankin tuhansia hehtaareja uutta suoalaa.

Jatkuvan väistämättömiä muutoksia vastaan kipuilun sijaan voimavarat voitaisiin käyttää aidosti kestävien innovaatioiden ja tuotteiden kehittelyyn. Vapo/Neovan on nopeutettava aikataulua aktiivihiilen raaka-aineen muuttamiseksi uusiutuviin pohjautuvaksi.

Joensuussa 22.12.2021
Anna Mustonen
Puheenjohtaja
Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Karjalan piiri

Tämä kannanotto on julkaistu Karjalaisessa 22.12.2021 mielipidepalstalla otsikolla ”Aktiivihiilelle avataan yhä uusia turvesoita” (maksumuurin takana).