Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Karjalan piiri

Pohjois-Karjala
Navigaatio päälle/pois

Erä­maa­ve­sis­tö­jen kaavoitus uusille urille

Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Karjalan piiri arvostaa suuresti lieksalaisten vastuunkantoa erämaavesistöjen säilyttämisessä.

Patvinsuon kansallispuiston välittömässä läheisyydessä sijaitsevalle Mäntyjärven alueen pienvesille suunniteltu rantarakentamisen määrä kauhistutti kaikkia alueen käyttäjiä. Sadat lieksalaiset, mökkiläiset, alueen osakaskunta, kylätoimikunta, metsäyhtymä ja monet ulkopaikkakuntalaisetkin tiedostivat alueen erämaa-arvon ja nousivat vastustamaan yhden yrityksen tavoitteita kaavoittaa viimeisetkin erämaarannat.

Piiri kiittää myös kuntapäättäjiä, jotka ovat päätöksissään huomioineet niin luonnon kuin kuntalaistenkin edunvalvonnan. Lieksassa ja Nurmeksessa on luotu uudet, pienten vesistöjen ja erämaisten alueiden kaavoittamisen periaatteet. Näihin sisältyvät sekä yleiset periaatteet sekä kaavoitusta ohjaavat tarkemmat periaatteet. ”Lieksan mallin” mukaiset periaatteet tulisi ottaa käyttöön koko Pohjois-Karjalan alueella. Maakuntaan ollaan juuri laatimassa uutta kokonaismaakuntakaavaa, myös tämän kaavan sisällössä on perusteltua huomioida maakunnan viimeisten erämaavesistöjen säilyminen.

Lieksassa 13.9.2016
Lieksan Luonnonystävät ry

Joensuussa 13.9.2016
Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Karjalan piiri ry

Karttalinkki:
Kartassa näkyy Mäntyjärven sijainti aivan Patvinsuon kansallispuiston kupeessa lähellä Autiovaara- Rauvunvaaran aarniometsäaluetta.