Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Karjalan piiri

Pohjois-Karjala
Navigaatio päälle/pois

Susien salametsästys 

Järjestäytynyt susien salametsästys on huolestuttavan laajaa Pohjois-Karjalassa ja naapurimaakunnissa.  Suomessa arvioidaan olevan tällä hetkellä noin 150 sutta ja laji on maassamme erittäin uhanalainen. Susia katoaa jäljettömiin ja kuolee kyseenalaisissa olosuhteissa. Esimerkiksi kevättalvella 2013 Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon rajalta löytyi tienvarresta kuolleena nuori naarassusi, joka näytti jääneen auton alle. Epäiltävissä kuitenkin on, että eläin oli kuljetettu kuolleena löytöpaikalle, koska maastojäljet puuttuivat. 

Salametsästäjät käyttävät talvella apunaan moottorikelkkoja ja suuria maastoautoja. Sonkajärvellä lauantaina 01.02.2014 oli viitteitä tällaisesta toiminnasta pantaseurannassa olevan suden paikannusruudulla. Suden reviiri ulottuu myös Pohjois- Karjalan puolelle. Lähes kaikki metsäautotiet ja vesistöjen jäät oli ajettu moottorikelkalla maanomistajien luvista piittaamatta. Tällöin on syyllistytty myös maastoliikennelain rikkomukseen. Moottorikelkkailu valtion eli Metsähallituksen mailla on lähtökohtaisesti kielletty ja mikäli tällaista havaitsee, tulee asiasta ilmoittaa viipymättä lähimmälle erävalvojalle.

Samana viikonloppuna oli merkkejä vastaavasta susien jahtaamisesta myös Tohmajärven Onkamon ja Värtsilän alueilla niinikään pantaseurannassa olevan suden paikannusruudulla. Tässä tapauksessa apuna epäillään käytetyn luvattomia haaskoja ja koiria. Tavoitteena tuntuu olevan poikkeusluvan saaminen sudelle, jonka käyttäytyminen on saatu näyttämään häiriintyneeltä, jolloin susihysteriaa on helppo lietsoa. Ravintohoukuttimet saattavat tuoda loukkaantuneen, joko ampumalla haavoitetun tai moottorikelkalla kolhitun suden asumusten lähettyville. Värtsilässä aivan asutuksen välittömässä läheisyydessä pidetään ravintohoukuttimia pienpetojen pyydystämiseen. Tästä syystä alueella on tehty ns. ”pihasusi”-havaintoja. Haaska ei valikoi ruokailijaansa, joten tämänkaltaiset houkuttimet tulisi ehdottomasti siirtää pois asutuksen läheisyydestä.

Metsästysseurojen johdolla on suuri vastuu karsia laittomuuksien tekijät joukostaan. Poikkeuksellisen niukkaluminen talvi on ollut tähän mennessä pelastus vähälukuisille susillemme. Kaikkien luonnossa liikkujien, jotka haluamme metsiemme eläinkannan monimuotoisuuden säilyvän tuleville sukupolville, tulee ilmoittaa poliisille tai erävalvojille edellä kerrotun kaltaisista tapahtumista. Poliisin ja erävalvonnan resurssit ovat riittämättömät nykyisen tilanteen vallitessa. Luonnonsuojelupiiri on tästä erittäin huolestunut.

Joensuussa 6.2.2014
Pohjois-Karjalan luonnonsuojelupiirin järjestäytymiskokous