Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Karjalan piiri

Pohjois-Karjala
Navigaatio päälle/pois

Seppeleen lasku Pohjois-Karjalan ym­pä­ris­tö­kes­kuk­sen muistolle

Muistotilaisuus Joensuussa, Torikatu 36, uudenvuoden aattoiltana - itsenäiset ympäristökeskukset katoavat aluehallinnon uudistuksessa.

Pohjoiskarjalainen ympäristöväki on huolissaan vuodenvaihteessa voimaan astuvasta aluehallinnon uudistuksesta, joka sulauttaa itsenäiset ympäristökeskukset osaksi työ- ja elinkeinoministeriön ohjauksessa olevia elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskuksia eli ELYjä.

Suomen Luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistys Joensuun Seudun Luonnonystävät järjestää rauhallisena mielenilmauksena seppeleenlaskun Pohjois-Karjalan ympäristökeskuksen muistolle torstaina 31.12. klo 17 entisellä Lääninvirastotalolla, Torikatu 36, Joensuu.

Uuden aluehallinnon rakenne ja ohjausjärjestelmät heikentävät ympäristökysymysten hoitoa maakunnallisella tasolla. Itsenäiset ja riippumattomat alueelliset ympäristökeskukset muuttuvat ELY-keskusten yhdeksi vastuualueeksi. Uudessa organisaatiossa yksikön nimitys oireellisesti on ”ympäristö ja luonnonvarat –vastuualue”, ikään kuin ennakointina suunnitelmille sulauttaa koko ympäristöministeriö osaksi Venäjän mallin mukaisesti perustettavaa luonnonvaraministeriötä.

Samanaikaisesti aluehallinnon uudistuksen kanssa toteutetaan valtionhallinnon tuottavuusohjelmaa, jonka leikkaukset näyttävät kohdistuvan erityisen rankasti nimenomaan ympäristöhallintoon. Pohjois-Karjalassa aliresursointia vielä kiristää se, että ELYn vastuualueen päällikköä ei nimitetty lakkautettavan ympäristökeskuksen viranhaltijoiden joukosta, vaikka näissäkin oli useita päteviä hakijoita. Ulkopuolinen päällikkönimitys käytännössä johtaa henkilöstövähennyksiin, jotka vaikeuttavat tehtävien hoitoa entisestään.

”Hallituksen linja vaikuttaa pelottavan johdonmukaiselta: samalla kun ympäristöhallintoa ajetaan alas, vireillä on lukuisia säädösmuutoksia, joilla muun muassa ympäristölupia karsitaan ja lupaprosesseja kevennetään” toteaa Pohjois- Karjalan luonnonsuojelupiirin puheenjohtaja Heikki Simola. Kansalaiset joutuvat kantamaan yhä valppaammin vastuuta omasta ympäristöstään. Kuten Suomen Luonnonsuojeluliiton kunniapuheenjohtaja Rauno Ruuhijärvi liiton 70- vuotisjuhlassa keväällä 2008 totesi: ”Vapaaehtoista ympäristöliikettä tarvitaan Suomessa näinä aikoina enemmän kuin koskaan”.

Joensuussa 30.12.2009
Joensuun seudun luonnonystävät  ry
Pohjois-Karjalan luonnonsuojelupiiri ry