Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Varsinais-Suomen piiri Paimion seudun yhdistys

Paimion seutu
Navigaatio päälle/pois

Kierrätysasema Juvanrahkalle?

Paimion seudun ympäristöyhdistys ry on jättänyt muistutuksen Etelä-Suomen AVIlle asiasta ESAVI/21581/2022. Kyse on tästä:

Purkutöitä tekevä yritys Totaalipurku Oy on hakenut ympäristölupaa seuraavaan kahteen asiaan: jätteiden vastaanotolle ja käsittelylle, sekä betoni- ja tiilimurskeen hyödyntämiseen maarakentamisessa. Alue, jossa molemmat asiat toteutettaisiin, on Liedon Tarvasjoella sijaitseva Juvanrahka, eli Rahkasuon kiinteistö. Totaalipurku Oy pyrkii perustamaan sinne rakennus- ja purkujätteen kierrätysaseman.

Perehdyttyämme asiaan, vastustamme lupien myöntämistä. Alue on suota, joka on osa Paimionjoen valuma-aluetta. Totaalipurku on nyt jo vienyt alueelle purkujätteitä ilmoitusluontoisen MARA-menettelyn nojalla ja joutunut siitä poliisin tutkintaan. PSYY näkee, että toimija on nyt jo vaarantanut Paimionjoen ekologista hyvinvointia ja että toimet, joihin lupaa on haettu, aiheuttaisivat kohtuutonta vaaraa myös tulevaisuudessa.

Käytännössä me kaikki joudumme asumaan lämmitetyissä rakennuksissa. PSYY kannattaa rakennus- ja purkujätteiden kierrätystä. Asumme planeetan sellaisessa nurkassa, jossa ilmasto aiheuttaa rakennuksille erityisen korkeita vaatimuksia. Haluamme edistystä kierrätykseen ja muihin tapoihin tehdä rakentamisesta ja rakennuksista ekologisempia. Sinänsä purkujätteen kierrätysasema on toivottava.

Kierrätystä ei kuitenkaan pidä tehdä suolla, jossa 1) alueen muokkauksessa maantäyttöön käytettävä purkujäte tulee kosketuksiin pohjaveden kanssa ja 2) paikalle rakennettava kierrätysasema aiheuttaa merkittävän riskin pintavesille.

Asiasta voi lukea lisää:
Turun Tienoo
Iltalehti

Kuntsari, vain tilaajille
Turun Sanomat, vain tilaajille