Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Nilsiän yhdistys

Nilsiä
Navigaatio päälle/pois

Luentoa ja kokoustamista

Kevätkokouksemme alussa Nilsiän kirjastossa Raimo Timonen puhui Nilsiän reitin järvitaimenen kannan vahvistamisesta ja työssä kohdatuista ongelmista. Yleisö kuunteli tarkkaavaisena.

Nilsiän luonnonsuojeluyhdistys piti kevätkokouksensa ke 13.3 Nilsiän kirjastossa. Tilaisuus aloitettiin kuitenkin luennolla, jonka pito Nilsiän reitin suojeluyhdistyksen puheenjohtaja Raimo Timonen. Raimon intohimo on saada taimenkanta palautettua Nilsiän reitillä, jonka varrella hänen lapsuutensa koti on sijainnut ja jossa Raimo on myös varttunut aikuiseksi.Aikanaan Nilsiän reitti oli kuulu hyvästä vaelluskalakannastaan, jonka sittemmin on pilannut lukuisat voimalaitokset ja padot, samoin tehoperäinen maa- ja metsätalous veden laatua heikentävinä valumapäästöineen.

Esitelmä oli mielenkiintoinen. Saimme kuulla, miten paljon NRSY on tehnyt istutuspoikasten elinehtojen parantamiseksi. Soraikkoja ja suojapaikkoja on rakennettu kymmeniin pikkujokiin ja puroihin. Mätiä ja kalanpoikasia on istutettu ja tuloksiakin on syntynyt. Erityisen hyvään tulokseen on päästy Nilsiän keskustan läpi virtaavassa Pappilanjoessa.

Ongelmaksi on viime vuosien aikana kehittynyt vesihome, joka tuhoaa kalankasvattamoissa (Paltamo ja Enonkoski) mätikalat ja pienet kalanpoikaset. Tämän vuoksi mädin saanti ja taimenen poikasten saanti on ollut heikkoa eikä istutuksia ole kyetty tekemään suunnitelmien mukaisesti. Vain Sulkavalla sijaitseva Kaartilankosken laitos on kyennyt tuottamaan vesihomeesta vapaata mätiä ja poikasia. Vesihome on homesieni. jonka yleistymiseen yski syy on ilmaston ja vesien lämpeneminen. Vesihome kuuluu Saprolegnia -sukuun ja yleisin laji on S. parasitica.

Kiitos Raimolle hyvin mielenkiintoisesta esitelmästä, joka innoitti yleisön aktiiviseen keskusteluun.

Raimo Timonen vieraanamme kevätkokouksessa 13.3.2024.

Illan lopuksi vietiin läpi NLY:n kevätkokous. Kevätkokouksen pöytäkirjan löydät kotisivuitamme klikkaamalla TÄSTÄ