Ahvenisto

Ahvenisto on yksi Suomen 100 luontohelmeä -kohteista. Vuoden 2017 aikana kohteessa tullaan järjestämään monipuolista toimintaa ja siihen kehotetaan tutustumaan myös omatoimisesti jalkautumalla luontoon. Suomen luonnonsuojeluliitto haluaa olla juhlistamassa 100-vuotiasta Suomea nostamalla nämä 100 luontohelmeä esimerkeiksi siitä, miten kaunista luontoa Suomesta löytyy.

Pulsatillapatens.JPG
Hämeen kylmänkukka Kuva: Karri Jutila
 

Pähkinänkuoressa

  • Maakunta: Kanta-Häme
  • Kunta: Hämeenlinna
  • Luontotyypit: Metsät, järvet, harjut
  • Koko: 68 ha

 

Yleiskuvaus

Yleiskuvaus kohteesta

Ahvenisto on pääosin Hämeenlinnan kaupungin omistuksessa. Kohteen arvot liittyvät harvinaiseen lajistoon (mm. kylmänkukka, vanakeltto), monipuolisiin luontotyyppeihin ja virkistysarvoihin – erämaistakin luontoa sisältävä harju sijaitsee kaupunkiasutuksen sisällä. Ahvenistonjärvi on yksi maamme syvimmistä suppakuopista ja yksi harvoista Etelä-Hämeen jokirapujärvistä. 


Merkitys ihmisille

Suosittu kouluretkikohde on idänuunilinnun ja pikkusiepon ansiosta kevätkesällä myös kansainvälinen lintukohde, ja maakuntanisäkäs ilves kuuluu metsän nisäkäslajistoon.  

Esimerkiksi kaupungin suosituin uimaranta sijaitsee tällä luonnonsuojelualueella, jonka kalasto on kalastuskiellon johdosta yli 50 vuotta ollut luonnonmukainen.


Erityiset luontoarvot

Harvinainen ja monipuolinen kasvilajisto sekä luontotyypit.

 

Mahdolliset uhkatekijät

  • Kehittämishankkeet

 

Luonnon säilymistä suojaava status

  •  Suurelta osin luonnonsuojelu- ja Natura-aluettaLisätietoja: