Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Karjalan piiri Keski-Karjalan luonto

Keski-Karjala
Navigaatio päälle/pois

Vaihda verkot katiskaan

Luonnonsuojeluliitto jakaa yli sata norppaturvallista katiskaa Rääkkylässä – paikalla myös Juha “Norppa” Taskinen ja Kari “Hissu” Hietalahti.

Suomen luonnonsuojeluliitto järjestää Vaihda verkot katiskaan -tapahtuman Rääkkylän Koivuniemessä lauantaina 12. syyskuuta 2020 klo 11–14. Jaossa on ilmaiseksi yli sata katiskaa. Tapahtumalla kannustetaan Saimaan alueen kalastajia siirtymään norppaturvalliseen kalastukseen.

Norppaturvallisen Saimaa-katiskan saa, kun allekirjoittaa lupauksen pidättäytyä norpille vaarallisesta verkkokalastuksesta. Halutessaan tapahtumassa voi luovuttaa pois vanhoja kalaverkkoja. Katiskoja on yksi henkilöä kohti. Vinkkejä katiskakalastukseen ja saaliin käsittelyyn antavat kalastaja, dokumentaristi Juha ”Norppa” Taskinen sekä näyttelijä, kalastaja Kari ”Hissu” Hietalahti. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

“Vaihtamalla verkot ja löysänieluiset katiskat norppaturvallisiin katiskoihin Saimaalla kalastavat estävät monta turhaa norppakuolemaa. Siirtymällä norppaturvalliseen katiskakalastukseen suojellaan lisäksi Saimaan uhanalaisia lohikaloja, joita myös jää verkkokalastuksen sivusaaliiksi”, kertoo Luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen.

Koronavirustilanteen takia katiskat varataan etukäteen Keski-Karjalan luonto ry:n verkkosivuilta www.sll.fi/keski-karjala tai arkisin klo 9–16 numerosta 050 530 3270. Näin katiskan voi hakea rauhassa ilman jonottamista. Katiskanhakupisteitä on useita, ja niillä noudatetaan terveysviranomaisten ohjeistusta sekä varmistetaan riittävät turvavälit toisiin ihmisiin.

Tapahtuma järjestetään osana Keski-Karjalan Luonto ry:n 40-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa sekä Towards Sustainable Coexistence of Seals and Humans -hanketta, jossa Luonnonsuojeluliitto on kumppanina. Hanke kuuluu Kaakkois-Suomi–Venäjä CBC 2014–2020 -ohjelmaan, jota rahoittavat Euroopan Unioni, Venäjän Federaatio ja Suomen Tasavalta. Jaettavat katiskat on rakennettu talkoovoimin talven ja kevään 2019–2020 aikana.

Saimaa-katiskan voi myös rakentaa itse. Kuvalliset ohjeet ja ohjevideo löytyvät Luonnonsuojeluliiton verkkosivuilta. Työkalujen hankinnan jälkeen yhden katiskan tarvikkeet maksavat noin 25 euroa.

Verkot ja löysänieluiset katiskat norppien uhkana

Metsähallituksen tiedon mukaan tänä vuonna jo kolme norppaa on kuollut verkkoihin. Talviverkot tappoivat kaksi nuorta norppaa, ja heinäkuussa kuutti kuoli muikkuverkkoihin. Kuolleiden saimaannorppien määrän on arvioitu olevan todellisuudessa lähes kolme kertaa havaittua suurempi, sillä vain osa saimaannorpan kuolleisuudesta tulee tietoon.

Lisäksi norpille vaarallisia löysänieluisia katiskoja on tänä vuonna löydetty ennätysmäärä Saimaalta, vaikka ne ovat ympärivuotisesti kiellettyjä saimaannorpan keskeisimmällä levinneisyysalueella. Norppavesillä käytettävän katiskan nielu ei saa levitä yli 15 senttimetrin. Löysänieluisen katiskan voi tehdä norppaturvalliseksi nieluun asennettavalla, harjateräksestä taivutetulla rajoittimella tai usealla nieluun poikittain asennettavalla nippusiteellä. Nielurajoittimia on jaossa maksutta myös Rääkkylän tapahtumassa.

 “Kaikki verkot ja löysänieluiset katiskat ovat norpille vaarallisia ajasta ja alueesta riippumatta. Kalastukseen on olemassa monia norppaturvallisia vaihtoehtoja. Kotitarvekalastajalle norppaturvallisia kalastusmenetelmiä ovat tiukkanieluiset katiskat kuten Saimaa-katiska, sekä onget ja vieheet”, Tiainen toteaa.

Saimaannorppia on tällä hetkellä noin 410 yksilöä. Mennyt talvi oli saimaannorpan pesinnän kannalta surkea, ja kevään pesälaskennoissa sekä yleisöhavaintojen perusteella löydettiin vain noin 40 kuuttia.

Tietoa norppaturvallisesta kalastuksesta: 
www.sll.fi/saimaannorppa/kalasta-oikein-norppavesilla

Tietoa Saimaa-katiskasta ja rakentamisohjeet: www.sll.fi/saimaannorppa/saimaa-katiska

Tietoa Towards Sustainable Coexistence of Seals and Humans -hankkeesta: www.sll.fi/saimaannorppa/coexist

Lisätiedot

Kaarina Tiainen, saimaannorppa-asiantuntija, Suomen luonnonsuojeluliitto ry
050 530 3270, kaarina.tiainen@sll.fi

Kari Antikainen, hallituksen puheenjohtaja, Keski-Karjalan Luonto ry
050 370 0024, kari.antikainen@telemail.fi