Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Keravan yhdistys

Kerava
Navigaatio päälle/pois

Ollilan metsässä hömötiaista auttamassa

Leo Lehtosen Jokamiehen lintukirjan mukaan hömötiainen (kuva 1) oli v. 1955 Suomen kolmanneksi tai neljänneksi yleisin lintulaji (2,2 miljoonaa pesivää paria).

Kuva 1. Ensimmäisen lintukirjani kuva hömötiaisesta

Lintuatlaksessa numero 3 (2006-2010) kannaksi arvioitiin vielä 600 000 – 1000 000 pesivää paria. Sen jälkeen hömötiainen on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi ja jyrkkä alamäki jatkuu. Syyksi on esitetty vanhojen metsien häviämistä. Sillä onkin varmasti suuri merkitys, koska vastoin kuvaan lapsena lisäämääni pesän suuaukon läpimittaa ei hömötiainen yleensä koskaan pesi pöntössä vaan haluaa kovertaa itse kotinsa lahoon koivuun. Ja sopivista pökkelöistä on pulaa.

Tämän takia onkin Oulun seudulla ruvettu tutkimaan, että voisiko hömötiainen pesiä pökkelöissä, jotka on nostettu maasta ylös ja kiinnitetty puun runkoon. Keravan ympäristönsuojeluyhdistys halusi olla mukana auttamassa hömötiaista ja kokeilla myös tätä mielenkiintoista ideaa. Keravan kaupunki omistaa Ahjon Ollilan alueen noin 30 hehtaarin kokoisen metsän (kuva 2), jossa vielä 10 vuotta sitten eli runsaasti eri tiaislajeja. Siellä sijaitsee myös suosittu Ollilan lampi (ks. Luontouutiset 25.9.2017), jossa nykyään on pari nuotiopaikkaakin.

Kuva 2. Ollilan metsä kartalla

Ollilan metsä on suurimmaksi osaksi talousmetsää, mutta siinä on myös korpipainanteita, joissa on paljon lahopuuta. Nämä paikat voisivat houkutella vaeltavia hömötiaisia, jos olisi edullisia asuntoja tarjolla (kuva 3).

Kuva 3. Vanhaa lahopuumetsää Ollilassa

Ryhdyimme tuumasta toimeen ja avuksi tuli Lions Club Kerava Kivi. Löysimme maahan kaatuneen umpilahon koivupökkelön. Siitä sahattiin noin 50 sentin paloja, jotka varustettiin katolla. Pönttöjä saatiin 11 kappaletta (kuva 4).

Kuva 4. Ripeä rakentajaporukka (leijonat Risto Pietilä, Juha Rautio ja Lassi Markkanen sekä puheenjohtaja Marju Kortemäki) työn puolivälissä

Pöntöt raahattiin yhteisvoimin eri puolille laajaa metsää ja kiinnitettiin rautalangan avulla noin rinnan korkeudelle. Puukolla tehtiin kuoreen pieni reikä, mutta asunnon varsinainen kaivertaminen jätettiin vuokralaisen tehtäväksi (kuvat 5 ja 6)

Kuva 5. Yhteisvoimin se sujuu
Kuva 6. Siinä se odottaa

Talkoopäivänä oli mitä hienoin kevätsää, lämmintä, tuuletonta ja laulurastaat lauloivat innokkaasti. Yhdistys kiittää lämpimästi Keravan reippaita leijonia, koko urakka saatiin valmiiksi kahdessa tunnissa. Nyt pidetään peukkuja, että asukkaita löytyisi. Hömötiashavainnot Uudeltamaalta ovat vähissä, joten voi olla, että tänä kesänä ei vielä ole tapahtumia. Syksyllä voi kuitenkin olla vaelluksia, jotka mahdollistaisivat tulevat asukkaat. Ilkivallan välttämiseksi pönttöjä ei ole sijoitettu poluille näkyviksi.

Pekka Hellström