Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Keravan yhdistys

Kerava
Navigaatio päälle/pois

Kalman paikat Keravalla – oikeat puskat nurin

Kerava mainostaa itseään viherkaupunkina. Paljon on istutettu kirsikkapuita ja ovathan ne toki kauniita muutaman päivän syksyllä ja keväällä. Niistä ei kuitenkaan ole suurempaa haittaa mitä nyt syksyllä vähän lehtiä tiputtelevat. Suurempi haitta sen sijaan on monenlaisista kalliista ulkomaan pensaista, joilla on peitetty näkyvyys risteyksissä. Tein kahdesta oman asuinalueeni lähellä olevasta kummajaisesta ilmoitukset kaupungille. Ensimmäinen on Alikeravantiellä Lidlin kohdalla (Kuva 1).

Kuva 1.  Pusikko oikealla peittää näkyvyyden pyörätielle

Oikealta pusikon ja hintamerkin takaa syöksyvä pyöräilijä on kuoleman oma, jos autoilijalla ei ole vauhti vähissä ja jalka valmiina jarrupolkimella. Toinen kohde onkin jo valmiiksi kirkonkellojen soittopaikalla. Sampolankadulta Lapilantielle käännyttäessä vasemmalta tuleva pyöräilijä peittyy lähes kokonaan pusikon taakse ja juokseva tai skuuttaava pikkulapsi täysin (Kuva 2).

Kuva 2. Vasemmalla oleva pusikko reunustaa pyörätietä risteykseen asti

Kaupunki onneksi otti tosissaan valitukseni ja pensaat poistettiin viipymättä (kuvat 3 ja 4).

Kuva 3. Näkemäeste on poistettu Lidlin kohdalta. Olkaa silti tosi varovaisia
4. Kirkon kohdalla näkyvyys pyörätielle on nyt esteetön

Luulen että vastaavia paikkoja löytyy kymmenittäin ympäri kaupunkia ja töitä raivaajille olisi riittävästi. Risteyksiä tarkasteltaessa pitää ottaa huomioon, että kilpapyöräilijät ajavat aivan hirvittävää vauhtia eivätkä paljon sivuilleen vilkuile. Ja vaarallisia ovat nuo sähköpotkulaudatkin, joilla usein hurjastelevat ohjaustankoa matalammat lapset.  Olenkin ihmetellyt kun syksyn aikana katujen varsilla ja ulkoilureiteillä on liikkunut kaupungin auto ja mies, joka kaataa pensaita ja pieniä puita (Kuva 5).

5. Ollilan kuntopolun varressa risukasoja riittää

Pusikoitten raivaaminen on pääosin aivan turhaa hommaa ja jopa vahingollista koska siinä poistetaan linnuille ja hyönteisille tärkeitä suojavyöhykkeitä. Ensiksi pitäisi rahat käyttää ihmishenkiä säästävään ja loukkaantumisilta varjelevaan toimintaan hävittämällä kaikki ulkomaan pensaat risteyksistä.

Pekka Hellström