Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Keravan yhdistys

Kerava
Navigaatio päälle/pois

Kuumaisemia

Viime aikoina keravalaiset ovat saaneet tottua uusiin kuumaisemiin. Niitä on ilmestynyt Kaskelantien ja Vanhan Lahdentien varteen. Nopean toiminnan joukot ovat olleet asialla. Tosin sitkeän vastarinnan pesäkkeitä tuhotaan vielä räjäyttämällä Lahdentien varressa ainakin 4 vuoden ajan. Jokilaakson kaavan ja asuntomessualueen toteuttaminen on nyt lopulta alkanut. Ja vauhdin on oltava kova koska aikaa on vain 2 vuotta. Nopean toiminnan joukot ovat nyt iskeneet Lahden moottoritien eteläpuolelle. Muutamassa päivässä puut on kaadettu ja kerätty pois. Hakkuualue ulottuu Myllypuron laskupaikan tasolta Ahjontielle. Viimeinenkin äänieriste Keravan kartanon suuntaan on nyt pois.  Ennen kuin meluvallit on rakennettu ovat korvasuojaimet tarpeen (kuva 1).

Kuva 1. Näkymä Porvoontieltä Lahden moottoritielle 1.7.2022

Tutkin tämän vuoden toukokuussa noita moottoritien varren metsiä. Ahjontiehen liittyen on Keravanjoen ja moottoritien välissä laaja peltoalue, joka kasvaa tuhtia heinää. Siitä moottoritielle nousee mäki, jota peitti hyvin tiheä lehtimetsä, jossa kasvoi joitakin suuria mäntyjä (kuva 2).

Kuva 2. Keväistä metsää Lahden moottoritien varressa 11.5.2022

Lehtimetsä on kesäaikaan toiminut hyvin tehokkaana äänieristeenä. Muutama päivä sitten maisema oli täydellisesti muuttunut. Pienimmätkin pusikot oli kaadettu ja kaikki puut viety pois. Hiukan oli metsää jätetty pellon reunaan (kuva 3).

Kuva 3. Tiheä metsä on muuttunut kuumaisemaksi. Kuva 2.7.2022

Jokilaakson kaavassa tämä yli 400 metrin pituinen alue (KTY 847) on varattu kokonaan toimitilarakennuksille (kuvat 4 ja 5).

Kuva 4. Jokilaakson kaavaa
Kuva 5. Ilmakuva. Nyt yli 400 metriä metsää on kaadettu

Hakkuut tuntuvat aivan ylimitoitetuilta. Onko tarkoitus tosiaan rakentaa jokin 400 metrin mittainen jakelukeskus moottoritien varteen? Eikö olisi ollut parempi tehdä pienempiä rakennuksia ja jättää osa tehokkaasta metsämelusuojasta paikalleen? Porvoontiestä pohjoiseen on kaadettu puut samalla tavalla. Tuolla metsäkaistale on ollut kapeampi, mutta siellä oli hyvin järeää kuusikkoa. Nyt vain muutama puu on enää jäljellä ja ääniaallot pääsevät etenemään lähes esteettä (kuvat 6 ja 7).

Kuva 6. Lahden moottoritien varren kuusikkoa 20.4.2022
Kuva 7. Lahden moottoritien vartta 2.7.2022

Seuraavaksi kuumaisemat ovat tulossa Skogsteriin ja Jänisvuorelle. Sitten onkin kuumaisemia riittävästi. Onko seuraava tavoite Marsin maisemat? Maallikkoa ihmetyttää tämä valtava rakentamisvimma. Kaupungissa on tyhjillään teollisuushalleja, eikö niitä voi ensin hyödyntää tai purkaa ja rakentaa paikalle uutta?  Pienet uudet kerrostaloasunnot puolestaan menevät sijoittajille, jotka vuokraavat ne pienituloisille. Luontokadon takia isot veronmaksajat muuttavat pois Keravalta. Sipoossa onneksi vielä metsiä riittää.

Pekka Hellström