Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Keravan yhdistys

Kerava
Navigaatio päälle/pois

Keravan kummalliset ojat

Keravalla on vähän vesistöä, mutta sitäkin on yritetty innolla piilottaa.

Myrtinoja ja Sompion betonioja

Myrtinoja lienee monelle keravalaiselle vähemmän tuttu. Tämä täytyy antaa anteeksi, koska suurempi osa siitä sijaitsee Tuusulan puolella. Vuoden 1990 kartassa oja näkyy kokonaisuudessaan ja se näyttäisi alkavan Tuusulan Myrtinsuolta.

Kuva 1. Vuoden 1990 kartta. Punainen nuoli = Myrtinsuo, sininen nuoli = Myrtinoja, vihreä nuoli = Sompion plotti

Oja alittaa nykyisen Kulloontien ainakin kolmessa kohdassa (kuva 2).

Kuva 2. Myrtinoja alittaa Kulloontien Sompion plotin kohdalla.

Tämän vanhan kartan tekijä sen paremmin kuin myöhemmätkään eivät tosin ole vaivautuneet piirtämään ojaa toisen alituksen jälkeen. Myrtinoja kulkee kuitenkin Kulloontien eteläpuolella noin 500 metrin matkan paikoin vain 10- 20 metriä tiestä, mutta sitä on mahdoton nähdä Niinikankaan tiheän puuston takia. Tässä kohtaa puro on komeimmillaan (kuva 3). Vastaavalla kohdalla tien toisella puolella on Sompion ulkoilupuisto. Puron kylkeen tulee etelästä Niinikankaalta isompi haara, joka näyttää paljon kaivetulta.

Kuva 3. Kirkasvetinen, mutta matala Myrtinoja virtaa jyhkeässä kuusikossa Kulloontien vieressä

Ojan pohjalla on kivikkoa, mutta reunat ovat saviset. Siitä huolimatta vesi on hyvin kirkasta mikä ei ole Uudellamaalla kovinkaan tavallista. Sompion plotin kohdalla olevan kolmannen alituksen jälkeen puro häviää sekä kartasta että silmistä. Se menee Sompion laajan nurmikentän alle ja laskee vasta kahdensadan metrin jälkeen sen toisella puolella Sompion betoniojan kylkeen (Kuva 4). Tähän paikkaan suunniteltiin yhdessä vaiheessa skeittipuistoa.

Kuva 4. Jossakin nurmen alla kulkee Myrtinoja.

Sompion betonioja

Mutta keskellä Sompiota vasta kummallinen oja kulkee. Oja on tehty betonista (kuva 5).

Kuva 5. Sompion oja on jämerää sorttia

Tämän takia sen pohjalla on tukeva kävellä, ei savi purskahtele. Betonia on ainakin noin 1,3 km matkalla alkaen vähän Killan koulun jälkeen ulottuen Kulloontien seutuville, jossa oja menee tien alitse. Itselläni ei ollut tietoa siitä minkä takia ja milloin näin erikoiseen ratkaisuun on päädytty, mutta vanha keravalainen vaikuttaja kertoo että muuraukseen aikanaan ryhdyttiin koska oja oli pahasti liettynyt ja alajuoksulla esiintyi irtoaineksen patoutumisen aiheuttamia tulvia. Oja näkyy kyllä vuoden 1871 kartassa.

Karhuntassunoja

Vaan kaikkein kummallisin Keravan ojista on Karhuntassunoja. Alikeravalla. Viimeisimpiinkin karttoihin on isoin sinisin kirjaimin kirjoitettu KARHUNTASSUNOJA.  Vuoden 1991 kartassa puro vielä näkyy ja sen on merkitty laskevan Nissinojaan. Kovasta etsinnästä huolimatta olen löytänyt ojasta vain noin 20 metrin pätkän Karhuntassuntien varresta (kuva 6).

Kuva 6. Tämän verran on Karhuntassunojaa jäljellä.

Vettä siinä hiljalleen virtaa, ja jostakin sitä tulee, mutta jättimäinen Frode Laursenin logistiikkakeskus peittää entisen ojan alleen (kuva 7). Vesi ehkä menee tien toisella puolella olevaan uuteen kallioon louhittuun hulevesialtaaseen. Sieltä vesi luultavasti taas virtaa rakenteilla olevan teollisuus- ja varastorakennus Jatkeen alla Nissinojaan. Allas on toki iloinen asia, linnut (mm. liejukana) ovat sen löytäneet.

Kuva 7. Jossain tuolla oli muinoin Karhuntassunoja

Kun näin paljon vesistöä on kätketty maan poveen, tulee mieleen, että korvaavaa maisemaa pitäisi jostain saada tilalle?

Pekka Hellström