Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Keravan yhdistys

Kerava
Navigaatio päälle/pois

Pöntöissä vikaa

Keväällä 2020 Keravan kaupunki asennutti suuren määrän linnunpönttöjä Ollilanlammen metsiin. Pöntöt olivat vekkulisti kulmittain roikkuvia (kuva 1).

Kuva 1. Ja pönttöjä riittää

Lintuharrastajana olin vähän huvittunutkin siitä että pöntöt oli sijoitettu melkein vieri viereen. Pikkulinnuilla kun kuitenkin on ikiomat reviirinsä. Jo 4. päivä heinäkuuta huomasin, että yksi pönttö oli lyöty säpäleiksi (kuva 2).

Kuva 2. Lintujen vihaajat asialla

Myöhemmin syksyllä ihmettelin, että mihin pöntöt ovat hävinneet. Sitten huomasin, että lähes kaikki pöntöt Ahjon koululta läntistä rinnettä Ollilanlammelle kulkevan ulkoilureitin varrelta oli pudotettu alas. En tiedä missä vaiheessa tihutyö on tapahtunut. Parissa pöntössä oli pesimisen merkkejä, toivottavasti pudotuksia ei ole tehty poikasvaiheessa. Pönttöjä keräsin 12 (kuva 3)

Kuva 3. Yhteensä12 pudotettua pönttöä

ja vein ne kaupungin tekniselle osastolle korjattavaksi. Luultavasti pudotettuja pönttöjä on maastossa vielä lisääkin?

Käsittämättömältä tuntuu tällainen touhu. Jollakin pitää olla pöntössä vikaa. Ovatko asialla olleet pojankoltiaiset vai joku mielenvikainen? Ulkoilijoitten on syytä tarkkailla tilannetta ja ilmoittaa mahdollisista vahingontekijöistä kaupungille. Kaupunkia on toki kiittäminen lintujen auttamisesta ja intoa kuulemma riittää jatkoonkin. Olikin jo puhetta että pönttöjä pyritään laittamaan useampiin kaupungin metsiin ja myös harvempaan ja enemmän näkymättömiin, pois ilkivallantekijöitten viettejä kiihottamasta.

Pekka Hellström