Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Keravan yhdistys

Kerava
Navigaatio päälle/pois

Jänisvuori ja sen vanha metsä

Vastapäätä Haukkavuoren luonnonsuojelualuetta, Kaskelan tien pohjoispuolella, kohoaa Jänisvuori. Jänisvuoren laelta on näkymä Haukkavuorelle ja Keravan vankilaan (kuva 1).

Kuva 1. Maisema Jänisvuorelta länteen

Vuoren itäpuolella on laaja hakkuualue (kuva 2),

Kuva 2. Jänisvuoren hakkuualue

mutta sen heti sen vieressä, välittömästi Kaskelan tien läheisyydessä, sijaitsee laaja tiheäpuinen metsä, jossa kulkee lukuisia paljon käytettyjä polkuja (kuva 3).

Kuva 3. Pieni polku metsän halki vie

Jopa pöllönpönttöjäkin on sijoitettu sinne. Osa metsästä on ollut lähes hakkaamatta, osassa puita on kaadettu varoen ja risutkin on kerätty kasoihin (kuva 4).

Kuva 4. Siistiä metsän käsittelyä

Jos lähdetään kävelemään kauemmas kohti itäkaakkoa, pitkin metsän halkaisevan sähkölinjan itäpuolelle sijoittuvaa harjua, tulee vastaan oikealla puolella sankka kuusivaltainen sekametsä.

Kuva 5. Ihan oikeaa metsää

Se ei ole varsinaista ikimetsää sillä välillä löytyy kantoja.

Kuva 6. Ylispuuhakkuissa metsä säilyy metsänä

Metsän käsittely on kuitenkin ollut hellävaraista ja nykyisellään siellä viihtyvät niin töyhtötiainen, hömötiainen, kanahaukka kuin punatulkkukin. Ilmakaan ei taida olla pahemmin saastunutta, koska puissa on melko runsaasti naavaa (kuva 7). Tiheä metsä vaimentaa tehokkaasti myös moottoritien äänet.

Kuva 7. Naavakuusikossa viihtyvät niin hyönteiset kuin linnutkin

Jänisvuori vanhoine metsineen on idyllinen paikka. Keravan yleiskaavassa lähes koko alue on kuitenkin jäämässä asuinrakentamisen jalkoihin. Kaavassa kyllä mainitaan vanha metsä arvokkaana luontokohteena ja että tavoitteena on jättää se ympärille tulevan asutuksen sisäiseksi virkistysalueeksi. Kartassa on ilmeisesti tälle alueelle sijoittuva luo-merkintä. Jos päättäjillä on tosiaan vähänkään järkeä, niin ainakin osa näin hienosta metsästä pitäisi säästää. Joko siitä pitäisi muodostaa oikea luonnonsuojelualue tai jatkaa metsän käyttöä vanhoja perinteitä vaalien. Tästä hevosetkin tykkäävät (kuva 8).

Kuva 8. Polle on jättänyt käyntikorttinsa polulle

Pekka Hellström