Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Keravan yhdistys

Kerava
Navigaatio päälle/pois

Lähiluonnon kukkaloisto tuhottiin

Lähiluonto on ihmisen hyvinvoinnin kannalta olennainen tekijä. Kaikilla ei ole varaa eikä voimia lähteä Lappiin, Thaimaaseen tai Malediiveille. Kaupungissakin voi muutaman kävelyaskeleen päässä sijaitsevilla kohteilla olla suuri merkitys viihtymiseen. Verkkainen kulkija havaitsee niitä helposti.

Keravan Päivölänlaakson Kytkinkatu on mitä urbaaneinta teollisuusaluetta. Jalkakäytävän sisäreunan ja aidan välissä on ollut kuitenkin maata ja siellä esittäytyi vielä keväällä 2015 uskomattoman hieno kukkaloisto. Oli runsaasti keltavuokkoja, mukulaleinikkejä, tietenkin valkovuokkoja ja joku sinivuokko. Luultavasti keltavuokot ja mukulaleinikit eivät ole kasvaneet alkuperäisellä paikallaan vaan ovat ehkä matkustaneet kaivurin kauhan mukana, mutta komeita ne olivat ja niitä kukki mattoina laajoilla alueilla. Sinne oli ilo suunnata askeleensa.

Kuva 1. Keltavuokkoja Keravan Kytkinkadulla toukokuussa 2015
Kuva 2. Mukulaleinikkejä, valkovuokkoja ja sinivuokkoja Kytkinkadulla toukokuussa 2015

Sitten joku neropatti yritti panna paremmaksi, möyri maan ja istutti nurmikon. Seurauksena oli metrinen pujoviidakko. Kukista vain muutama leskenlehti on sen jälkeen näkynyt.

Kuva 3. Pujoviidakko Kytkinkadulla huhtikuussa 2016

Pekka Hellström